Együttműködés az Akadémia és az informatikai minisztérium között

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. július 18. 12:42
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködést kezdett, melyben kiemelt szerepet vállal a Magyar Tudományos Akadémia az Információs Társadalom stratégiájának és programjainak kialakításában, valamint a kutatási programokban. Együttműködik a két intézmény a Nemzeti Információs Infrastruktúra Programban is, melyet az Informatikai Minisztérium az Oktatási Minisztériummal közösen gondoz.
A megbeszélés keretében a minisztérium tájékoztatta az Akadémiát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium feladatairól és várható forrásairól. A kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között létesítendő hároméves keretmegállapodáson belül az IHM részletes megállapodást tervez az Akadémiával.

A megbeszéléseken kiemelt helyet kapott az Információs Társadalommal kapcsolatos felelősség is, mivel a minisztérium számít az Akadémia tudományos hátterére, intézmény-hálózatának szaktudására. Szükségesnek tartja továbbá az MTA részvételét a stratégia és a programok kialakításában, véleményezésében. A minisztérium számít az MTA az Információs Társadalommal kapcsolatos kutatási programokban való részvételére - a társadalomtudományok, e-gazdaság, informatikai kutatás, nagysebességű hálózati kutatások - kiemelt EU témaként a grid technológia és az informatikai biztonság területén.

A két intézmény együttműködik a Nemzeti Információs Infrastruktúra Programban is, melyet a minisztérium az Oktatási Minisztériummal közösen gondoz. A minisztérium a program fejlesztési forrásaihoz oly módon kíván hozzájárulni, hogy a kutatók, oktatók és közgyűjteményi dolgozók számára a világszínvonalú Internet szolgáltatást biztosítja. Az új működési mechanizmuson belül nagyobb szerepet szán az Akadémiának, hiszen az MTA alapítóként folyamatos szellemi hozzájárulást biztosít a NIIF programnak.

Szó esett továbbá az űrkutatással kapcsolatos kérdésekről, valamint egy a kutatási eredmények bemutatására szolgáló portál létrehozásáról is. Számos kezdeményezés indul digitális tartalomfejlesztési programok indításával kapcsolatban is (pl. digitális enciklopédia készítése stb.).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55