Kovács Kálmán a "tettek mezején"

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 8. 17:15
Az Országgyűlés előtt lévő gazdaságélénkítő csomag részeként azok a vállalkozók, akik a lakosság részére széles sávú kábeles internet-összeköttetést építenek ki, a beruházási költség 50 százalékát leírhatják majd adójukból - közölte Kovács Kálmán vasárnap Budapesten, a városligeti kormányrendezvényen.
A Kormány a tettek mezején című, a kabinet tevékenységét bemutató rendezvényen, ahol a sajtó és a lakosság kérdéseket tehetett fel a tárcavezetőknek, az informatikai és hírközlései miniszter elmondta: ha ezt a kapcsolatot kétezer lakos alatti településen építik ki, akkor a teljes beruházási költséget leírhatják az adójukból a vállalkozások.

Kovács Kálmán jelezte: újonnan alakult minisztériumként az első száz nap legfontosabb feladata a tárca szervezetének felépítése, az új munkatársak kiválasztása volt. Az IHM várhatóan az év végére éri el 200 fős létszámát, amivel a legkisebb minisztérium lesz.

Kitért arra, hogy első teendőik egyike a Matáv Mindenkinek elnevezésű internet-csomagja megszűnésével kapcsolatos problémák kezelése volt, amit megörököltek a korábbi kormánytól. Utalt arra, hogy az IHM lépései csak a havonta 15-20 órát internetezők számára jelentettek kedvező megoldást, ám a napi 4-5 órát internetezőknek költségesebbé vált a hozzáférés. Megjegyezte, az átalánydíjas rendszerre történő visszatérés megoldást jelenthetett volna a problémára, ám egy EU-direktíva az időarányos elszámolást irányozza elő, ezért az IHM sem kívánt visszalépni e téren, ezért a széles sávú, időkorlát nélküli internet-hozzáférés kiépítését szorgalmazza. Ennek megfelelően az év végéig 49 városban lesz a lakosságnak lehetősége az úgynevezett ADSL széles sávú internet-hozzáférésre.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2002 tavaszán 30 ezer 500 pedagógus és közalkalmazott vásárolhatott kedvezményes számítógépet; ez a program azonban félbemaradt, mivel az internetkapcsolat sok helyen még nem épült ki. Az IHM a Nemzeti Informatikai Terv alapján még az idén 10 ezer pedagógusnak és közalkalmazottnak teremt kedvezményes széles sávú internet-hozzáférési lehetőséget. A fennmaradó 20 ezer 500 pedagógus és közalkalmazott számára 2003 végéig építik ki a nagy sebességű hozzáférést a világhálóhoz.

Kovács Kálmán szólt arról, hogy egy 1998-ban készült ENSZ-felmérés szerint Magyarország az informatika és távközlés területén a régió legfelkészültebb államai között szerepelt. - Az elmúlt négy év során azonban vetélytársaink lehagytak minket és az európai országok rangsorában Magyarország a 20. helyre zuhant vissza - jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy e helyzet megváltoztatására készül az informatikai stratégia, amelynek alapelvei már elkészültek, és azt a célt tűzik ki, hogy Magyarország ismét felzárkózzon Európa vezető államai mellé.

Csepeli György, a tárca politikai államtitkára szerint a lakosságnak nyomást kell gyakorolnia a kormányra, illetve a törvényhozásra, hogy tartsa fontosnak az információs társadalom kiépítését célzó fejlesztéseket és beruházásokat. Hozzáfűzte: csak társadalmi összefogással érhetők el e célok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50