IBM székesfehérvári merevlemezgyártó üzem: komoly hiányosságok?

Tóth Kristóf, 2002. október 24. 15:12
Az IBM a napokban hivatalosan bejelentette, hogy november végén bezárja magyarországi merevlemezgyártó üzemét, mely döntés hátterében a hivatalos álláspont szerint az áll, hogy az üzemben gyártott termékek iránt világszerte megcsappant a kereslet.
A gyártó határozottan cáfolta azon értesüléseket, melyek szerint az IBM a magyar munkaerő képzettségének hiányában, valamint a gyártási minőség alacsony szintje miatt zárja be az üzemet. Ezzel szemben különböző források tudni vélik, hogy a döntés hátterében a hivatalos állásponttal szemben az áll, hogy az IBM székesfehérvári üzemében az utóbbi időkben kritikán aluli minőségű merevlemezeket gyártottak. Ezen források szerint a gyártóüzemben nagyon komoly hiányosságok voltak és vannak a gyártás és a minőségbiztosítás terén.

Tény és való, hogy az egyébként jó teljesítményű IBM winchesterek az utóbbi időkben nem éppen kiváló minőségükről és megbízhatóságukról voltak híresek, és a felhasználók általában egymás után vitték vissza a ezeket a termékeket a vásárlás helyére - írja a The Inquirer. A problémák az IBM Deskstar 75 GXP sorozatú merevlemezekkel kezdődtek, és az ezt követően megjelent, újabb IBM merevlemezekkel is túlzottan sok gond akadt. A Supergamez által a közelmúltban készített merevlemezteszt győztese egy Magyarországon gyártott, IBM Deskstar 75 GXP sorozatú winchester volt, mely ugyan kiváló teljesítménnyel rendelkezett, de a teszt után pár hónappal felmondta a szolgálatot.

Az IBM Storage Products Kft. Magyarország második legnagyobb exportőre, mely cég az elmúlt esztendőben 2,19 milliárd dolláros, vagyis mintegy 543,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. A székesfehérvári IBM Storage Products Kft.-ben merevlemezgyártás folyik, ezenkívül az IBM Vácott is rendelkezik egy gyártóüzemmel. A váci üzemben a cég Shark típusú adattároló rendszereinek gyártása folyik. A november végén bezárandó székesfehérvári üzemből összesen mintegy 3700 munkatársat bocsátanak el.

Kulcsszavak: IBM-hu winchester +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50