Láthatáron a Microsoft Smartphone-alapú mobiltelefonok

Tóth Kristóf, 2002. október 25. 09:15
A Microsoft a napokban bejelentette, hogy elkészült a mobiltelefonok piacára szánt Smartphone 2002 szoftver fejlesztési munkálataival, ami konkrétan azt jelenti, hogy a Smartphone 2002-alapú újgenerációs mobiltelefonok Európában akár napokon-heteken belül megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban.
Az Orange nevezetű mobiltelefonos szolgáltató cég munkatársai ezzel kapcsolatban bejelentették, hogy az Orange hamarosan megkezdi annak a keresztségben SPV (Sound, Pictures, Video) nevet kapott Smartphone 2002-alapú mobiltelefonnak a forgalmazását, melyet egy tajvani székhelyű cég, a High Tech Computer (HTC) gyárt. Utóbbi cégről röviden annyit kell tudni, hogy többek közt a Hewlett-Packard iPaq kéziszámítógépek, illetve egyéb brit fejlesztésű kéziszámítógépek beszállítója. Az Orange kínálatában szereplő SPV mobiltelefon 179 fontba, azaz mintegy 69 ezer forintba kerül.

Az Orange az SPV forgalmazásának megkezdésével lényegében nem tesz mást, mint felnyitja a sorompót a Microsoft Smartphone szoftverrel ellátott újgenerációs mobiltelefonok előtt - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Ed Suwanjindar, a Microsoft egyik termékmenedzsere. Suwanjindar ezenkívül utalt arra, hogy az SPV mellett hamarosan megkezdődik a Sendo sokak által várva várt Z100 típusjelzésű mobiltelefonjának a forgalmazása is, mely újdonság természetesen ugyancsak a szoftvercég Smartphone 2002 szoftvere köré épül. Tudását tekintve a Z100 nagyjából megegyezik az SPV-vel, azonban némileg később, várhatóan csak a jövő év elején kezdődik meg a forgalmazása, és az ára is némileg magasabb lesz az SPV áránál.

Az Egyesült Királyságban, illetve Európában a szolgáltatók felől nagy érdeklődés mutatkozik a Microsoft Smartphone 2002-alapú mobiltelefonok után, ezzel szemben az Egyesült Államokban már korántsem ilyen kedvező a helyzet. A mobiltelefonos szolgáltatók egyelőre vonakodnak az új generációs telefonok forgalmazásától, így szinte teljesen biztosra vehető, hogy Amerikában idén még nem jelennek meg ezen újdonságok. A nagyobb amerikai szolgáltatók közül a Verizon Wireless, a Cingular Wireless és az AT&T Wireless tervezi, hogy 2003-ban megkezdi valamely Smartphone-alapú mobiltelefon forgalmazását, ezen szolgáltatók közül azonban jelenleg csak az AT&T Wireless rendelkezik konkrét Smartphone-tervekkel, melyek szerint a szolgáltató a jövő év közepén tervezi az első Smartphone telefon piacra dobását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14