Informatikai és Hírközlési Minisztérium: Tárcamérleg

Tartalomfejlesztés, esélyegyenlőség, árcsökkentés

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 4. 10:35
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2003-ban konkrét programokra 29 milliárd forintot fordít, ezen belül a tárca kiemelten támogatja majd az internet-elérés bővítését - nyilatkozta Kovács Kálmán, az IHM vezetője az MTI-nek.
A miniszter kifejtette: az összeg felosztása még nem történt meg véglegesen a pályázatok és együttműködési programok között. Hozzátette: 2003-ban részben folytaják a 2002-ben megkezdett programjaikat, ám új területeket is bevonnak az informatikai fejlesztésekbe. A tárca egyik legfontosabb feladata az internet-penetráció növelése lesz: az IHM célja az, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a világhálót, illetve valamennyi oktatási intézmény, iskola rendelkezzen minőségi internet-hozzáféréssel. Ezen túlmenően bővüljön a közösségi hozzáférési lehetőségek köre és a hozzáférési pontok száma, illetve duplázódjon meg azon kis- és középvállalkozások köre, amelyek használják a világhálót. Az IHM fontos feladata az is, hogy 2005-re a távmunkában foglalkoztatottak aránya elérje a 3 százalékot - tette hozzá Kovács Kálmán.

A miniszter aláhúzta: a számszerű növekedés mellett céljuk az is, hogy kiépítsék a Magyarország összes települését és közigazgatási intézményét elérő közhálót, fejlesszék a független kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi szélessávú kutatói hálózatot. Ezek révén megvalósíthatóvá válik az, hogy bizonyos időn belül mindenki igénybe vehesse az elektronikus szolgáltatásokat.

A miniszter szerint a tartalomfejlesztés és az esélyegyenlőség javítása két olyan nagy potenciális területe az informatikai fejlesztéseknek, ahol a feladatok nagysága és összetettsége miatt csak tárcaközi együttműködések révén lehet csak eredményeket elérni.

Kovács Kálmán a teljesség igénye nélkül néhány példát említve elmondta: ilyen terület a Nemzeti Digitális Adattár és a Kárpát-medencei tudásbázis létrehozása; az intelligens kártyák bevezetése az egészségügyben; az egészségügy és a közlekedés egyes területeinek elektronizálása; illetve az agrárinformatikai és vízügyi informatikai fejlesztések megvalósítása. Az IHM vezetője közölte: az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében nagyon fontos a digitális írástudás elterjesztése.

A minisztérium speciális programokat indít azon csoportoknak, például az idősotthonok lakóinak, a nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek és a roma vezetőknek, akik különböző okokból lemaradtak az információs társadalom felé vezető úton.

A miniszter a kidolgozás alatt lévő információs társadalom stratégiáról elmondta: Magyarország a harmadik évezredben egyszerre lép be az Európai Unióba és az információs társadalomba. A két esemény azonban szorosan összefügg, hiszen Magyarország sikere Európában, illetve az élesedő globális versenyben azon múlik, milyen hatékonyan alakítja ki információs társadalmát.

Kovács Kálmán felidézte: a kormány 2002. december 18-dikai ülésén elfogadta a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) készítéséről szóló előterjesztést, amely összefoglalja a stratégia készítésének eddig megtett lépéseit, s meghatározza a további teendőket, azok ütemtervét.

A miniszter elmondta: az előterjesztés elfogadása révén a kormány a szükséges feltételek megteremtése mellett összehangolja az új gazdaság és az információs társadalom kialakulását elősegítő feladatok közép és rövidtávú tervezését: a 2004-2006-odik évekre vonatkozó középtávú feladatterv és a 2004. évre szóló éves intézkedési terv 2003. októberében készül el. Ezt követően gördülő tervezéssel készülnek majd az éves programok.

Kovács Kálmán aláhúzta: stratégia az egész nemzetet érinti, s nem csupán egy iparág, ágazat vagy szektor, hanem az össztársadalmi átalakulás programja. A program célja, hogy magyar társadalom az információs kor győztese legyen, miközben nő az ország versenyképessége, s kiépül egy hatékonyabb tudásgazdaság. Hozzátette: a stratégia megvalósításához 10-12 évre lesz szükség, azaz ennyi idő alatt zárkózhatunk fel az európai uniós átlaghoz.

Az egységes hírközlési törvény módosításával kapcsolatban a miniszter kifejtette: a munka két lépcsőben történik. Egyrészt egy úgynevezett azonnali intézkedés-csomag megalkotásával és végrehajtásával, illetve egy hosszú távú koncepció kidolgozásával valósul meg a törvény átszabása. Hozzátette: az IHM közbeszerzési pályázatot írt ki a módosításokkal kapcsolatos tanácsadói munka elvégzésére. Ennek eredményét 2003. január 15-én hirdeti ki, a nyertes dolgozza ki a szakmával együttműködve a módosítások koncepcióját.

A szakmailag egyeztetett jogszabály-tervezet 2003 májusára várható, amit a parlament a tárca tervei szerint 2003 októberében fogad ell - tette hozzá Kovács Kálmán. A miniszter elmondta: a módosítások során kritikus területnek számít az egyetemes szolgáltatás szabályozása, az internettel és a jelenlegi intézményrendszerrel kapcsolatos paragrafusok. Az IHM úgy látja, hogy a hírközlési törvény által bevezetett egyetemes szolgáltatás jogintézménye hibás koncepción alapszik, ezért meg kell változtatni. A liberalizált piacon ugyanis egyedül az egyetemes szolgáltatás intézménye biztosít garanciát az ellátásra, arra hogy egy távközlési szolgáltatás bárki számára, elérhető áron, bárhol, az előírt minőségben hozzáférhető legyen. Kovács Kálmán elmondta: szükségessé teszi a módosítást az is, hogy az egyetemes szolgáltatás Magyarországon bevezetett támogatási rendszere nem EU-konform.

Az EU csak a szükségesként elismert tényleges többletteher nettó költéségét engedi megtéríteni. Így például az EU nem fogadja el a magyar rendszerben alkalmazott normatív támogatást, s a rászorultság vizsgálata nélkül már a kisfogyasztói csomag támogatásának indokoltságát is megkérdőjelezi.

- Probléma az is, hogy a magyar gyakorlat nem ad lehetőséget az egyetemes szolgáltatásban a vezetékes távbeszélő szolgáltatókon kívül más szolgáltatók, vagy más hálózati technológiát alkalmazó, például mobilszolgáltatók részvételére - mondta a tárca vezetője.

Az internettel kapcsolatos módosításokkal az IHM fő célja az, hogy az internetszolgáltatók ne legyenek hátrányos helyzetben a távbeszélő cégekkel folytatott tárgyalások során. Az internetszolgáltatók támogatására a tárca azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a hálózati hozzáférési szerződések megkötését, ám ennek során az internetes társaságok nem járhatnak rosszabbul. Ezen túlmenően a módosítás kitér arra is, hogy az internet használatával keletkező telefondíjat a vezetékes telefontársaságoknak kell kiszámlázniuk a fogyasztóknak, és ezért internetes partnereiktől nem kérhetnek pénzt. A tárca a szervezeti változtatások kapcsán Hírközlési Döntőbizottságnak újabb szakmai megerősítést, s jelenleginél nagyobb mozgásteret ad.

A miniszter elmondta: az azonnali intézkedés-csomag elfogadása révén az IHM az összekapcsolási díjak területén jelentős árkorrekciót kíván elérni. Az árcsökkentés főbb eszköze egyebek mellett az új, hosszú távú, előremutató költségszámítási módszertan (Long Run Incremental Cost - LRIC) bevezetése, valamint a tőkeköltség elszámolásának felülvizsgálata.

A tárca várakozásai szerint az új eszközök alkalmazása révén már januártól 25 százalékkal mérséklődhet az összekapcsolási díj mértéke, majd az év közepétől hatályos intézkedések miatt további árcsökkenésre számíthatnak az érintett szolgáltatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50