Biztonság: költségcsökkentő integrált chipek

Szoftveres helyett hardveres megoldások

Tóth Kristóf, 2003. január 21. 21:43
A Cavium Networks és a Transmeta Corporation egymással párhuzamos fejlesztéseket folytat annak érdekében, hogy a számítógépes biztonságra fordított összegek integrált biztonsági chipek alkalmazása révén a közeljövőben akár jelentős mértékben is csökkenthetők legyenek. Az összes kommunikációs piaci szegmens közül a biztonsággal foglalkozó tekinthető a legnagyobbnak, azonban mivel az ebben a szegmensben alkalmazott technológiák relatíve sokba kerülnek, sok vállalat e tekintetben költségcsökkentésre kényszerül - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Syed Ali, a biztonsági chipek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Cavium Networks elnök-vezérigazgatója.
Ali elmondása szerint a mai számítógépes rendszerek és hálózatok túlnyomó többsége esetében a biztonságért különböző szoftveres megoldások felelősek, azonban ez a helyzet várhatóan hamarosan meg fog változni, ugyanis a közeljövőben egyre több olyan hardveres biztonsági technológia fog megjelenni, melyek egyrészt csökkentik a számítógépekben található processzorok terheltségét, másrészt olcsóbban magasabb fokú biztonságot garantálnak.

A Cavium Networks munkatársai egyébként a napokban jelentették be, hogy a vezető tajvani alaplapgyártók között nyilvántartott ABIT Computer Corporation megkezdte annak az SI-1N típusjelzésű, elsősorban szerverszámítógépekbe szánt Pentium 4-es alaplapnak a forgalmazását, mely többek közt egy Cavium-féle Nitrox Lite CN1005 típusjelű biztonsági chippel is fel van vértezve. Az SI-1N a gyártó állítása szerint mindössze tíz százalékkal kerül többe amiatt, hogy az említett, IPsec, valamint SSL protokollokat ismerő biztonsági processzor is a részét képezi.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elsősorban alacsony fogyasztású mobilprocesszorairól ismert Transmeta is nagy hangsúlyt kíván helyezni a hardveres biztonsági megoldásokra, melynek ékes bizonyítéka, hogy a cég közeljövőben forgalomba kerülő processzorai számos integrált biztonsági technológiával lesznek felvértezve. Ezen új TM5800-as chipek várhatóan az idei év második felében fognak napvilágot látni, és az ígéretek szerint nem kerülnek majd többe normál társaiknál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50