Új vízhűtéses rendszer az NEC-től

Tóth Kristóf, 2003. július 3. 14:10
Az NEC egy olyan, notebookok, asztali számítógépek, illetve nagy teljesítményű szerverek esetében egyaránt használható vízhűtéses rendszert jelentett be, mely egyrészt jelentősen halkabb működésű, mint a hagyományos léghűtéses rendszerek, másrészt pedig azoknál sokkal hatékonyabb működésre képes.
A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új vízhűtéses technológia licenszjogait bárki megvásárolhatja, ennek köszönhetően pedig alig két éven belül rendkívül széles körben elterjedhetnek a vízhűtéses számítógépes rendszerek.

Az NEC mostani bejelentésére alig pár hónappal azt követően került sor, hogy a Hitachi az idei esztendő elején piacra dobta első vízhűtéses hordozható számítógépét, a Flora 270W NW4 Silent Modelt. A nevéből könnyen kikövetkeztethető módon lényegében teljesen hangtalan működésre képes notebook azonban nem futott be túl hosszú karriert, hiszen jelenleg már nem is lelhető fel a Hitachi termékskálájában. Arról nincsenek pontos információink, hogy a Hitachi vízhűtéses notebookja miért tűnt el ilyen gyorsan a piacról.

Az NEC képviselői elmondták, hogy a vállalat széles körben felhasználható vadonatúj vízhűtési rendszere a maga kategóriájában a világon a legkisebb méretekkel rendelkezik, ami elsősorban az újgenerációs piezoelektromos szivattyú alkalmazásának köszönhető. A gyár állítása szerint az NEC vízhűtéses rendszerével felszerelt hordozható számítógépek mindössze 5 milliméterrel lesznek vastagabbak, mint az egyrészt hangos működésű, másrészt pedig alaposan melegedő, hagyományos léghűtéses notebookok. Az NEC rendszere a léghűtéses megoldásokhoz képest kétszeres hűtési teljesítményt és lényegében teljesen hangtalan működést eredményez.

Elemzők úgy vélik, hogy az egyre életképesebb vízhűtéses rendszerek elsősorban napjaink nagy teljesítményű, high-end kategóriás notebookjai körében fognak elterjedni, hosszabb távon azonban az asztali és szerver számítógépek piacát is meghódíthatják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az újfajta hűtési rendszerek miatt mennyivel drágulnak majd a számítógépek.
Kulcsszavak: NEC szerver notebook

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36