Giga: A Windows .NET fejlesztések 28 százalékkal olcsóbbak a Linux-J2EE párosénál

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 10. 09:40
Két hírlevél is hozta a hírt, hogy a Giga Information Group TCO elemzése szerint a Microsoft új .NET környezetében fejlesztett és telepített nagyvállalati megoldások akár 28 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint a Linux és Java kombinációk környezetében készültek.
Két széles spektrumú online hírlevélcsalád tagja, a Silicon Valley, az Internet.com tagja, valamint a SearchWin2000.com, a TechTarget Search tagja, utóbbi a CNet hírét idézve és kommentálva, most hozta azt a mérési eredményt, amit a Giga Information Group kutatói találtak a Microsoft és a nyílt forrású technológiákkal megvalósított rendszerek teljes életciklusú költségeit elemezve.

A mérést természetesen a Microsoft támogatta. Továbbá, az ipari elemzők kritikai megjegyzéseket tettek arra is, hogy a 12 megkérdezett cég közül 7 Windowst használt, és csak 5-nél volt Linux/J2EE. További kritika szerint a vizsgált portál technológia terén lehet, hogy jelenleg ez a helyzet, de ez nem fedi le a vállalati alkalmazások teljes körét.

A Silicon Valley-cikk még azt is megemlíti, hogy nemrégiben egy független Gartner-elemzés is a Linux-Java megoldások gyengébb hatásfokára mutatott rá. A cikk rámutat még arra is, hogy viszont a régi Windows technológiák (W95, NT4) már költségesebbek, és nem csak a Linuxoknál, tehát nagyon aktuális róluk a frissítés az XP és .NET korszak termékeire.

Azért a részletekért érdemes megrendelni a Forrester Research érdekeltségéhez tartozó Giga Groupnál található forrástanulmányt. Belőle a költségtényezőket jobban meg lehet érteni nagyobb rendszerek megtervezésekor vagy áttervezésekor, bár minden rendszer egyedileg elemzendő. A cikkíró egyébként még a forrástanulmány kivonatát sem találta meg a Gigánál, a részleteket pedig eleve csak pénzért vagy előfizetői díjért mutogatják. Az előfizetők vélhetően előbb megkapják, mint ahogy az publikusan nyilvánosságra kerül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50