Nem túl népszerűek a Centrino notebookok

Tóth Kristóf, 2003. október 23. 10:10

Az Intel komoly dollármilliókat költ a Centrino notebook technológia reklámkampányára, azonban szakértők szerint mindez kevés ahhoz, hogy az új platform beváltsa a hozzá fűzött reményeket, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy a negyedik negyedéves Centrino eladási mutatók a vártnál rosszabbul fognak alakulni.
Ahogy arról már többször beszámoltunk, az idén március közepén debütált új generációs hordozható számítógépes platform áll egyrészt a Pentium M processzor termékcsaládból, másrészt az i855 típusjelzésű alaplapi chipkészletekből, harmadrészt pedig a 802.11b hálózati szabvánnyal kompatibilis Intel Pro/Wireless 2100-as vezeték nélküli kommunikációs chipből.

Stephen Baker, az NPD Techworld ipari elemző cég igazgatója szerint a Centrino technológia az elmúlt hónapokban készített tesztekben egyértelműen bizonyította rátermettségét, azonban valamilyen okból kifolyólag mindez kevés volt ahhoz, hogy a Centrino alapokon nyugvó hordozható számítógépek sikertermékekké tudjanak válni. Baker utalt arra, hogy az augusztusban eladott notebookoknak csak mintegy 4,7 százaléka volt Centrino alapú, ami messze elmarad a korábbi várakozásoktól.

Matt Sargent, az ARS piackutató cég vezető elemzője szerint a Centrino viszonylagos sikertelenségének hátterében elsősorban az áll, hogy a notebook felhasználók többségét nem annyira az egy feltöltéssel elérhető hosszú működési idő, a mobilitás, illetve a vezeték nélküliség érdekli, hanem sokkal inkább az asztali számítógépekével összemérhető teljesítmény, a gyors processzor, a nagy képátlójú LCD, valamint a DVD lejátszási képesség. Magyarul a felhasználók mostanság a legtöbb esetben asztali számítógépük leváltására vásárolnak notebook számítógépeket, ami nem éppen kedvező a Centrino platform szemszögéből nézve.

Véleményem szerint a Centrinós hordozható számítógépek azért nem kelendőek, mert egyszerűen nem azt nyújtják, amire a legtöbb felhasználónak szüksége van - nyilatkozta Sargent, aki szerint egyébként az Intel által folytatott Centrino reklámkampány is lehetne sokkal jobb.
Kulcsszavak: processzor notebook Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50