Üzemanyagcellás PDA-k a Hitachitól

Tóth Kristóf, 2003. december 14. 10:03
Az elektronikai óriás bejelentése szerint egy eldobható cigarettagyújtókat gyártó céggel karöltve fogja kifejleszteni azokat a metanol kapszulákat, amelyek 2005-ben a kézi eszközeiket látják majd el árammal.

Néhány elektronikai cég már a Hitachihoz hasonlóan kutatásokat folytat üzemanyagcellás eszközök kifejlesztésére, amelyek a mostani kadmium és lítiumion telepeket fogják leváltani. Ezek a mostani elemek ugyanis nemsokára elérik saját határaikat, ahogy a mobil eszközök is egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Az üzemanyagcella csupán az egyike az utódként fejlesztés alatt álló megoldásoknak, azonban ezek hosszú élettartamot, és olcsó megoldást jelentenek egyben.

Az üzemanyagcellák kémiai reakció elvén termelnek áramot, méghozzá hidrogén, vagy metanol van bennük üzemanyagként, ami némi oxigénnel lép reakcióba. A cellák addig termelik az áramot, amíg van üzemanyag bennük. A Hitachi és a Tokai egy olyan AA elem méretű prototípus cellát készítettek el, amelyben 20 %-os koncentrációban található a metanol, és egy PDA-t 6-8 órán keresztül képes életben tartani. A két cég jelenleg azon dolgozik, hogy a koncentrációt 30 %-osra növeljék, amely így még tovább tudna áramot szolgáltatni.

A Hitachi mellett a Toshiba, a Nec, és az NTT DoCoMo is bejelentette már, hogy üzemanyagcellákra épülő mobil eszközöket kíván piacra dobni. A Toshiba eredetileg már 2004-ben piacra akarta dobni ezeket az eszközöket, azonban közben 1 évvel elhalasztotta a terveit. A cég októberben jelentette be először, miszerint olyan 25 köbcentis üzemanyagcellát sikerült kifejleszteniük, amely óránként 1 Wattot tud leadni 20 órán keresztül. Az üzemanyagcella prototípusát a Toshiba az idei CeBIT kiállításon, míg a NEC és a Hitachi a japán Nano Tech 2003 keretében mutatták be. A NEC egysége egy notebookot tudott akkor 5 órán keresztül működtetni, de a cég szerint 2005 végére már 40 órás cellákat fog piacra dobni.

Az üzemanyagcellák azonban még jó néhány gyermekbetegségüket ki kell nőjék, mire széles körben elterjedhetnek. Tanulmányok szerint a mikro-cellák csak később fognak elterjedni a mobil eszközökben, kis mennyiségben nagyjából 2004-2005 után, nagyobb mennyiségben pedig várhatóan csak 2011-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50