LinuxWorld Konferencia: új Sun-termékek és -szolgáltatások

forrás Prim Online, 2004. január 25. 12:39
Új fejlesztő- és felügyeleti eszköz jelent meg a Java Desktop Systemhez, és szintén új terméktervekkel állt elő a vállalat a Java Enterprise System, a Java Studio Tool és az új AMD Opteron alapú x86 rendszerek Linux-támogatására.
A LinuxWorld Konferencián a Sun Microsystems számos új generációs terméket mutatott be, és felvázolta a Sun Java Enterprise System, a Java Studio fejlesztőeszközök és az új AMD Opteron alapú x86 rendszerek Linux-támogatását. A tapasztalatok szerint komoly igény mutatkozik a már kapható linuxos Sun Java Desktop System, StarOffice 7 és OpenOffice.org szoftverek, illetve a Sun Fire V60x, V65x, továbbá a már kevert, azaz SPARC és x86 alapú pengeszerverek iránt. Az elmúlt hetekben a Sun több olyan új ügyfelet és partnert is bemutatott mind a kormányzati, mind a pénzügyi szektorból, amelyek ezeket az alternatív asztali rendszereket használják, például a kínai China Software Standards Corporationt, vagy az angliai United Health Servicet. A japán Sun-viszonteladó SOURCENEXT az elmúlt héten jelentette be, hogy a Japánban StarSuite néven kapható StarOffice-t több mint 15 ezer viszonteladójánál fogja árulni Japán teljes területén, köztük fogyasztói elektronikai és könyvesboltokban is. A Java Desktop System, illetve a StarOffice és OpenOffice.org világsikere - több mint 40 millió letöltés - a Sunt az alternatív, nyílt forrású asztali megoldások vezető gyártójává tette.

A LinuxWorldön bejelentett újdonságok három fő csoportba sorolhatók.

  • Az első az új generációs asztali technológiák, amelynek keretében megjelenik a Sun Java Desktop System új verziója Linuxon. Ebben bővülnek a szoftver felügyeleti funkciói, például központilag lesznek felügyelhetők a Gnome desktop felület, a StarOffice szoftver, a Mozilla böngésző, az Evolution, elérhető lesz a Linux az ultravékony Sun Ray klienseken is, valamint megjelenik egy forradalmian új, háromdimenziós, Java alapú PC desktopfelület (kódneve: "Project Looking Glass").
  • A második csoportba a vállalati szoftverek és hardverek sorolhatók: a Java Enterprise System, integrált infrastruktúraszoftver-megoldás 2003 decembere óta kapható, és még idén támogatni fogja a Linux operációs rendszert Intel Xeon rendszereken és az AMD Opteron processzor alapú x86 szervereken is.
  • A harmadik csoportot a linuxos fejlesztőeszközök képezik: a Sun bemutatott egy fejlesztői asztali megoldást, amely a Sun új Java Studio Creatorát, egy forradalmian egyszerűen használható Java-alkalmazáskészítőt, a Java Desktop Systemet és a NetBeanst, a Sun nyílt forráskódú Java IDE-jét egyesíti. A Sun továbbá a tervek szerint 2004 végéig fejlesztőeszközeinek teljes sorát megjelenteti Linuxra is. Várhatóan 2004 közepére készül el a Sun Java Studio Enterprise és a közelgő Sun Java Studio Creator (ez utóbbi korai változata már elérhető), az év végéig pedig elkészül a NetBeans 3.6, a NetBeans 4.0, a Java Studio Mobility és a Sun Studio (C/C++ eszközök) Linux-támogatása is.
Kulcsszavak: Sun Java Linux Mozilla

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14