Képernyőnagyító programok látássérültek számára

MTI Sajtóadatbank, 2004. január 31. 11:41
Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány mintegy kétmillió forint értékben adományoz képernyőnagyító programokat látássérült emberekkel foglalkozó oktatási intézményeknek - tájékoztatta az MTI-t a szervezet kuratóriumi elnöke.

Szuhaj Mihály elmondta: az amerikai Freedom Scientific cég felajánlásával, hat olyan intézmény kap képernyőnagyító programokat, amelyek az ország különböző területén élő gyengénlátó gyerekekkel, látássérült felnőttek rehabilitációjával, illetve szakemberképzéssel foglalkoznak. Hozzátette: képernyőnagyító programmal a gyengénlátók számára elérhetővé és kényelmessé válik a számítógép-használat, mert segítségével a képernyőn található képeket, szövegeket fel lehet nagyítani, lehetőség van a kontraszt beállítására vagy az egérmutató méretének megváltoztatására.

A szerdán Budapesten átadott tizenkilenc MAGic 8.0-ás szoftvert a budapesti Gyengénlátók Általános Iskolája és Diákotthona, a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium, az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola, Látássérültek Pedagógiai Tanszéke, a pécsi Látássérült Gyermekek Rehabilitációs és Oktatási Központja, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége valamint a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja kapta.

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány 2000 óta tevékenykedik és célja, hogy a Magyarországon élő látássérült embereket a szükséges segédeszköz-szoftverekkel ellátott számítógépekhez juttassa. Ennek érdekében használt számítógépeket, szoftvereket adományoz és számítógépes tanfolyamokat szervez - tájékoztatott Szuhaj Mihály, aki látássérültként maga is tervez számítógépes programokat sorstársainak.

Az amerikai Freedom Scientific cég 2003 novemberében kérte föl az alapítványt magyarországi képviselőjének - fűzte hozzá. Szuhaj Mihály tízéves korában vesztette el látását, az ELTE-n programozó, programtervező matematikus és informatikatanári diplomát szerzett. Az általa fejlesztett képernyőolvasó szoftver 1997-ben elnyerte az Európai Unió Információs Technológiai Díjat, 2003-ban pedig megkapta a Magyar Hírlap által alapított Év Embere elismerést.

Kulcsszavak: egészségügy felhszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55