Digitális jeltitkosítás a kvantumfizika segítségével

Milkovits Gábor, 2004. március 9. 20:53
A forradalmi kvantumkódolásos technológia hosszú számsorok helyett egyetlen fényrészecske segítségével képes digitális adatok titkosítására.

Az amerikai Magiq és a svájci ID által kidolgozott, kvantumkriptográfiának elnevezett technológia lényege, hogy a titkosítás feloldásához szükséges kódot egyetlen foton hordozza. Míg a hagyományos eljárásnál a számkódok feloldásához szükséges idő szavatolja a biztonságot, addig az új módszer hatékonysága a kvantumfizika törvényein alapszik. Abban az esetben ugyanis, ha egy fényrészecskét eltérítenek útjából és fizikai behatásnak tesznek ki azért, hogy megpróbálják leolvasni az általa hordozott kódot, tulajdonságai megváltoznak, így a rajta tárolt információ elvész.

A Magiq hardvert száloptikás hálózatra telepítve olyan virtuális rendszer jöhet létre, amelyen belül lehetséges kvantumkódolt adatok továbbítása. A QPN Security Gateway elnevezésű eszköz ára 50.000 és 100.000 dollár között mozog, a gyártó mégis bízik az üzleti sikerben. Az alkalmazás első felhasználói kormányok és hadseregek, illetve internetes szolgáltatók lehetnek, akik segítségével ultra-biztonságos vonalat biztosíthatnak ügyfeleiknek magasabb előfizetési díj fejében. Jelenleg a technológia legfőbb hátránya az, hogy a fotonok tulajdonságai bizonyos távolság megtétele után automatikusan megváltoznak, így a jelkulcs is eltűnik: az eddigi legtávolabbra elért kvantumkód 120 km-es utat tett meg.

A Magiq vezérigazgatója elmondta, hogy vállalata jelenleg kvantum-memóriacsipek, és más, a technológiát alkalmazó szerkezetek kifejlesztésén dolgozik, hosszú távú célkitűzésük pedig egy teljes, kereskedelmi forgalomba szánt kvantum-számítógép megalkotása.

Kulcsszavak: security tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59