PHP 5 RC1-es változat, SOAP támogatással

Zsadányi Pál, 2004. március 23. 14:05
Az Apache hátterű PHP Group bejelentette, hogy készen van a webhelyeken egyre népszerűbb PHP nyelv 5. kiadásának az RC1-es bétaváltozata. Legjelentősebb újdonsága, az XML protokollokhoz csatlakozó SOAP bővítmény (envelope), a webszolgáltatásokkal való interoperabilitás megvalósítására. A PHP nyelv 1999-es megjelenése óta a webrobotok immár 16 millió IP-címen észlelnek PHP kódokat.

A SimpleXML SOAP bővítménnyel tovább nőtt a PHP legnagyobb erőssége, az adatbázis-kompatibilitása. Emellett van DOM bővítményes dokumentum kezelési interfésze is. A PHP 5 a Zend Engine II motorra épül, és új objektum modellt használ, egy sereg új funkcióval. Új a MySQLi nevű MySQL 4.1-es változatú interfésze, és az XML támogatását is teljesen újra írták. Minden bővítménynél a libxml2 könyvtár használatára koncentráltak.

A PHP5-ös mellé csomagolták az SQLite-ot, egy C-nyelvű szubrutinkönyvtár, egy beépíthető SQL adatbázis motor támogatására. Az SQLite rutinjaival bővített PHP programok ezután külön futó RDBMS folyamat nélkül képesek lesznek SQL adatbázis-kezelő műveleteket végrehajtani.

A PHP scripting bővítés ASP-hez és ColdFusion-hoz hasonló funkcionalitást tud nyújtani, a korábbi keserves HTML kódgenerálás helyett, mert beépülhetnek a HTML címkékbe a PHP utasítások. A kódolók váltogathatják a HTML és PHP nyelvezetet.

Májusra halasztották a "mission critical", nagy hibatűrésű PHP változat megjelenését. A PHP történetében egyik legjelentősebb esemény egyébként, hogy a minap a megaportál webbirodalom Yahoo is a nyílt forrású PHP script nyelvet választotta stratégiai szerver oldali technológiai eszközévé a korábbi C/C++ helyett. A napi 1,5 millió oldalas látogatottságnak örvendő Yahoo 74 telephelye 24 országban található, és további olyan nyílt forrású eszközöket is használ, mint a Perl, az Apache és a FreeBSD. 1994-ben, amikor a Yahoo indult, a nyílt forrású technológiák alig léteztek és nagyon gyengék voltak. A PHP5-ös megjelenése ebből a szempontból is új korszakot jelent, mondják a Yahoo-nál. A PHP script előnye a C++ nyelvvel szemben, hogy a hálózati rendszereket manapság rendre súlytó puffertúlcsordulásos problémákat megszünteti, növelve a biztonságot. A nyílt forrás használata teszi egyébként lehetővé, hogy a Yahoo megmaradhasson olcsó cég, mondják. Az átírással és áttéréssel azonban kellő óvatossággal haladnak.

Kulcsszavak: programozás PHP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50