Red Hat Linux asztali PC-kre

Milkovits Gábor, 2004. május 4. 19:27
A Red Hat a Windows alternatívájaként asztali számítógépeken futó Linux operációs rendszert és irodai szoftvereket kínál vállalati ügyfeleknek, valamint egyetemek és kormányhivatalok részére.

A Red Hat Desktop szofverrel elsősorban olyan felhasználókat vesznek célba, akik folyamatosan szeretnék frissíteni számítógépüket, ám nincs szükségük a Windows legújabb verziójának összes funkciójára. A szoftvercsomag Linux operációs rendszert, Mozilla webböngészőt és OpenOffice irodai programokat tartalmaz. A Red Hat elnök-vezérigazgatója szerint a Desktop nemcsak olcsóbb, de biztonságosabb is, mint a Microsoft szoftverek. A rendszer webes használata számítógépenként havonta 5 dollárba kerül majd, amely lehetővé teszi a programok futtatását az úgynevezett "thin client", internetes adattárolásra tervezett PC-ken is. A gyártó a szoftverhez különféle támogató szolgáltatásokat, például naprakész frissítéseket is kínál a világhálón. A Red Hat Desktop május 15-étől lesz letölthető az internetről, a PC-gyártók, mint az IBM, a HP, vagy a Dell pedig 12-18 hónapon belül kezdik majd meg a szoftverrel ellátott számítógépek forgalmazását.

A nyílt forráskódú Linux operációs rendszereket ma főként szervereken használják szélesebb körben, ám szakértők szerint egyre inkább tért hódítanak a személyi számítógépek területén is. A Novell és a Sun SuSE Linux, illetve Java Desktop System rendszereiket szintén az asztali PC-kre szánják. A Red Hat egyelőre nem tervezi a Red Hat Desktop szoftver egyedi magánfelhasználók részére való forgalmazását.

Kulcsszavak: Linux Red Hat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38