Lenyelhető diagnosztikai eszköz kamerával és adattovábbító csippel

Milkovits Gábor, 2004. május 29. 22:06
A lenyelhető kamerás kapszula-endoszkópokat gyártó Given Imaging vállalat most egy olyan terméket fejlesztett ki, amely a Zarlink szuper-energiatakarékos csipjét felhasználva közvetlenül a páciens testéből képes adatokat továbbítani.
Az M2A kapszula egy kisméretű kamerával, vakuként funkcionáló fénykibocsátó diódákkal, egy antennával és a Zarlink adattovábbító csipjével van felszerelve. A működéshez szükséges energiát két darab ezüst-oxid alapú elem biztosítja. Miután a beteg lenyelte a kapszulát, a kamera által felvett képeket az adattovábbító csip egy a páciens derekán lévő adatrögzítőre küldi tovább, rádiójelek formájában. A vizsgálat közben a beteg nyugodtan végezheti megszokott napi tevékenységét. Az adatrögzítő alkalmazás által tárolt adatokat ezután a megfelelő képszerkesztő szoftverrel felszerelt számítógépen az orvos megtekintheti és levonhatja belőlük a megfelelő diagnózist. A kapszula alkalmazása nemcsak hogy praktikusabb és fájdalommentesebb a hagyományos emésztőrendszeri vizsgálatoknál, de egyúttal jóval pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé.

A Zarlink új rádióhullámos adattovábbító csipje az első a cég szuper-energiatakarékos vezeték nélküli technológián alapuló termékeinek sorában, amelyektől a vállalat nagyfokú áttörést remél a speciális félvezetők piacán. A cég illetékesei szerint a csipek nemcsak az orvosdiagnosztikában, hanem például a távközlési ágazatban is sikeres jövő elé néznek.
Kulcsszavak: egészségügy újdonság

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38