Bizalmas adatokat lophat el gépünkről a Korgo vírus

Milkovits Gábor, 2004. június 4. 23:23
Biztonsági cégek arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a május 22-én feltűnt Korgo vírus segítségével fontos bizalmas adatokat, például hitelkártyaszámokat rabolhatnak el számítógépükről.
A Korgo a Microsoft Windows operációs rendszernek ugyanazt a biztonsági rését használja ki, mint az oly sok kárt okozó Sasser, és ugyanolyan módon, magától terjed az interneten. Előbbi ugyan jóval kevesebb PC-t fertőzött meg eddig, mint hírhedt rokona, ám a biztonsági szakértők mégis fokozott óvatosságra figyelmeztetnek a Korgóval kapcsolatban, mivel eddigi pályafutása során különösen sikeresnek bizonyult a felhasználók bizalmas adatainak eltulajdonításában. A vírus ugyanis egy hátsó ajtót nyit meg a számítógépen, amelyen keresztül behatolva a vírust megalkotó támadók megszerezhetik például a felhasználó hitelkártyaszámát, vagy mondjuk online banki szolgáltatással kapcsolatos jelszavait, amikor az illető egy űrlap kitöltésekor begépeli azokat számítógépébe. Az F-Secure szoftverbiztonsági cég ezért nyomatékosan arra hívja fel a Korgóval fertőzött számítógépek tulajdonosait, hogy mindenképpen azonnal tiltassák le a neten használt hitelkártyájukat, illetve változtassák meg összes jelszavukat.

A Korgónak egyébként az első észlelése óta eltelt nem egészen két hét alatt hét variánsa jelent meg a világhálón, egy olyan időszakban, amikor szinte minden eddiginél több új vírus tűnt fel a neten. A Sophos májusban 959 új férget regisztrált, ami 2001 decembere óta a legmagasabb szám. A cég becslése szerint jelen pillanatban mintegy 90 ezer számítógépes vírus keringhet az interneten.
Kulcsszavak: Sophos F-Secure vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38