IBM-Intel: mobil munkaállomás Linux operációs rendszerrel

forrás Prim Online, 2004. június 22. 12:52
Az IBM és az Intel együttműködnek egy új, Linux-alapú mobil munkaállomás kifejlesztésére.
Az új termék nagymértékben hozzájárul majd a számítástechnika napjaink egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, az elektronikus tervezés-automatizálásban (Electronic Design Automation - EDA) dolgozó tervezőmérnökök termelékenységének javításához. Az új platform az Intel Centrino mobiltechnológia, az IBM ThinkPad noteszgépek és a Cadence Design Systems szoftver kombinációjából jött létre.

Az IBM ThinkPad mobil munkaállomások segítségével a mérnökök gyakorlatilag bárhol, akár irodáikon kívül is elvégezhetik munkájukat és együttműködhetnek egymással. Az Intel fejlesztői műszaki és termékfejlesztési feladatokra már ma is használják a terméket. A tervek szerint az év második felében a feladatok szélesebb körére is kiterjesztik a termék használatát.

Az elektronikus tervezés-automatizálás hagyományosan asztali számítógépeken zajlik, melyek képesek biztosítani a nagyméretű alkalmazásokhoz szükséges processzorsebességet és memóriát. Az utóbbi hat hónap során bemutatott új technológiák és alkalmazások az IBM ThinkPad-alapú munkaállomásokat is alkalmassá tették az elektronikus tervezés-automatizálás céljaira:

A nemrégiben bemutatott 735, 745 és 755 Intel Pentium M processzorok - az Intel Centrino mobiltechnológia fontos összetevői - nagyobb sebességet, és 2 MB második szintű cache memóriát kínálnak, mely 17%-kal növeli a mobil számítógépek teljesítményét (az előző generációs processzorhoz viszonyítva).

Az IBM májusban bocsátotta ki az említett processzorokkal felszerelt, kiemelkedő grafikai teljesítményt nyújtó, és nagyméretű, 15 collos, 170 fokos szögből látható Flexview képernyővel rendelkező ThinkPad T42p mobil munkaállomásait. Az iparági mintának számító vékony és könnyű noteszgép elődjénél sokkal alkalmasabb együttműködést igénylő tervezési alkalmazások futtatására. Az olyan új IBM ThinkVantage technológiák, mint a "légzsák"- mely megvédi az adatokat abban az esetben, ha a noteszgépet leejtenénk - szintén hozzájárulnak a szakterület sajátos igényeinek kielégítéséhez.

Az IBM ThinkPad platformnak köszönhetően az ügyfelek igényeiknek megfelelően választhatják ki az operációs környezetet. A jelenlegi tesztprogramban Linux operációs rendszert használ a cég, mely egyre népszerűbbé válik az olyan kulcsfontosságú iparágakban, mint az autógyártás, az energetika, az elektronikai ipar, a gyógyszergyártás és az élettudományok. Ezek az ágazatok hagyományosan UNIX-alapú platformokat használtak együttműködést igénylő tervezési és termékfejlesztési feladataik ellátására.

A legújabb IBM ThinkPad mobil munkaállomások, az Intel Pentium M processzorok és a Cadence szoftver kombinációja jelentős teljesítménynövekedést eredményez, és felgyorsítja a tervezés folyamatát. A Cadence Virtuoso Spectre Circuit Simulatorral végzett előzetes tesztek azt mutatják, hogy az 1,8 GHz Intel Pentium M 745 processzora (beceneve Dothan) 56%-kal nagyobb teljesítményt ért el, mint az 1,7 GHz Pentium M processzor (beceneve Banias).

Az Intel mérnökein kívül a National Semiconductor és az IBM Microelectronics munkatársai is részt vesznek az IBM ThinkPad mobil munkaállomás tesztelésében.

A mobil munkaállomás energetikai, olaj- és gázipari felhasználásra is alkalmas, nagy teljesítményt és mobilitást nyújtva a földtudományi szakemberek és mérnökök számára. Az energetikai ipar számára készült hasonló IBM ThinkPad mobil munkaállomásokat az Európai Geofizikusok és Mérnökök Társaságának (EAGE) párizsi konferenciáján mutatták be.

A hagyományos célokra alkalmas mobil munkaállomást az IBM Global Servicesnél lehet beszerezni, mely Linux-alapú alkalmazásokkal kapcsolatos tanácsadási, hasznosítási és kivitelezési szolgáltatásokkal is segíti az ügyfeleket.
Kulcsszavak: Linux Intel IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50