A Sun megnyitotta a Project Looking Glass és a Java 3D technológia forráskódját

forrás Prim Online, 2004. július 1. 13:25
A Sun a Project Looking Glasst és a Java 3D technológiát a nyílt forráskódú közösség rendelkezésére bocsátja. A Sun emellett két további, a Java fejlesztői közösséggel együttműködve készülő nyílt forráskódú asztali rendszert is bejelentett.
Project Looking Glass

A Project Looking Glass egy, a hagyományos (2 dimenziós) operációs rendszerekre jellemző "ablakkezelést" felváltó, háromdimenziós asztali környezet fejlesztésére irányuló projekt, amelynek első nyilvános bemutatója 2003 nyarán volt. A Project Looking Glass innovatív asztali felülete intuitív 3D-környezetet kínál, ahol az ablakok átlátszóak, forgathatóak, lapozhatóak, és tetszés szerint kicsinyíthetők illetve nagyíthatók. A technológia segítségével a fejlesztők Solaris operációs rendszeren és Linux rendszereken futó vizuális 3D asztalokat és alkalmazásokat készíthetnek - ilyen például a Sun Java Desktop System. A Project Looking Glass fejlesztői kiadásában az alábbi funkciók érhetők el:

  • 3D ablakkezelő platform - jól méretezhető Java 3D alkalmazásprogramozói felület (API) a kliens-szerver modell támogatásával; segítséget nyújt a fejlesztőknek a dokumentumok megtervezésében, a kezdeti specifikációkban és a prototípusok megvalósításában.
  • 3D ablakkezelő és alkalmazásfejlesztési API - Java API az új 3D asztali alkalmazások és 3D ablakkezelő funkciók fejlesztéséhez.
  • Natív alkalmazásintegrációs modulok - Modul X11 alkalmazások a 3D környezetben futtatásához.
  • Minta 3D ablakkezelő - mintamegvalósítás tesztelési és demonstrációs célokra.
  • 3D Environment Lite - önálló, leegyszerűsített 3D környezet fejlesztéshez és teszteléshez, amely bármilyen Java 3D API-val felszerelt platformon fut (például Linux és Solaris OS).

Java 3D

A Java 3D API a nyílt forráskódú közösség számára a java.net-en érhető el. A Java 3D API-val - amelyet például a NASA használ a Mars Rover vezérléséhez - kiváló minőségű, méretezhető, platformfüggetlen 3D grafikával bővíthetők a Java-alkalmazások és kisalkalmazások. A Java 3D a java.sun.com/products/java-media/3D/ címen férhető hozzá. A közösséghez csatlakozni a http://java3d.dev.java.net/ címen lehet.

JDesktop Integration Components (JDIC)

A java.net-en elindított JDIC projekt a problémamentes asztali integráció hagyományait folytatja. Kiegészíti a Java 2 Standard Edition (J2SE) 1.4.2-ben bemutatott natív Windows XP és GTK megjelenést, illetve a J2SE 5.0 asztali integrációs továbbfejlesztéseit. A JDIC segítségével olyan alkalmazások készíthetők, amelyek több operációs rendszeren is futnak, ugyanakkor a felhasználó számára a megszokott módon jelennek meg.

JDesktop Network Components (JDNC)

A JDNC célja, hogy leegyszerűsítse a gazdag funkcionalitású, hálózatos asztali alkalmazások fejlesztését. Egy sor magas szintű felhasználói felületelemet biztosít, beépített hálózati és XML nyelven konfigurálható adat-hozzárendelési támogatással. A JDNC segítségével leegyszerűsödik a gazdag funkcionalitású kliensek fejlesztése, és megnő a fejlesztők termelékenysége, így egyre több fejlesztő használhatja ki a nagymértékben interaktív kliensalkalmazásokat.
Kulcsszavak: Java Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14