Computerlinks: harc a biztonságért

Zsadányi Pál, 2004. július 9. 13:25
Július 8-án a Computerlinks, biztonságtechnikai stratégiájának a részeként, három partnerének a biztonság növelésére tett erőfeszítéseit bemutató Biztonságtechnikai Partner Napot rendezett. A három partnercég: a CheckPoint, a NOKIA és a TrendMicro volt. A szeminárium vezető előadója, Stephan Link, a Computerlinks EU igazgatója, a lehetséges biztonsági stratégiák elemzésével kezdte a szakmai napot. Ebbe illesztette a Computerlinks és partnereinek az ajánlatait. Ezután a partnercégek képviselői mutatták be a portékájukat.
Computerlinks - a terjesztőhálózat

Stephan Link először a Computerlinks helyét vázolta az informatikai megoldások terjesztői hálózatában. Mivel a biztonságtechnika egyre bonyolultabb megoldásokat kíván, a szoftver mellett egyre több szerep jut a komplex hardver-szoftver megoldásoknak, ezért mind szoftverházakkal, mind hálózati hardvergyártókkal, mind rendszerintegrátorokkal intenzív kapcsolatot tartanak fenn, hogy a lehető leghatékonyabb biztonságtechnikai megoldásokat tudják szállítani a viszonteladóiknak és rendszerintegrációs partnereiknek. A legfontosabb partnerek közül néhány: Citrix, Sun, CheckPoint, TrendMicro, Nokia stb. Jelentős erőt fordítanak a továbbképzésre és a konzultációs szolgáltatásokra. Európában jelenleg 9 irodájuk működik, köztük a magyar. Ezzel Európa egyik vezető hálózati integrációs cégét képezik, megbízható financiális háttérrel.

Check Point - a hálózatok őre

Tóth Georgeta, a Computerlinks magyar irodájának a munkatársa, és a Check Point termékvonal gazdája, a Check Point piacvezető pozícióinak a bemutatása után elemezte a Check Point hálózatvédelmi eszközeit, amelyek mind a belső, mind a külső hálózati részek védelmére kiterjednek. A SafeaNet koncepció bemutatásával pedig a konferencia résztvevők megismerhették, hogy érhetnek el közösen még nagyobb hasznot, mint egyenként küszködve a vevők kegyeiért.

NOKIA - hardverrel is besegít

A NOKIA biztonságnövelő hardver-szoftver megoldását Márton János, a hazai Computerlinks iroda vezetője mutatta be. A tűzfal, mint szoftver eszköz, relatíve korán megjelent a hálózatbiztonsági megoldások körében. Olykor azonban több kárt okoznak, mint hasznot. Egyebek közt azért, mert a rendszergazdák elkényelmesednek, mert azt hiszik, hogy tökéletes biztonságban van a rendszerük a tűzfallal. Azonban nincs olyan szoftver, amiben nincs valami rejtett hiba, továbbá, olyan új szituációk keletkeznek, amelyekre korábban nem lehetett számítani. Emellett a behatolni igyekvők tudása is folyamatosan nő. A tisztán szoftveres megoldásokat ezért célszerű hardveres úton "bekeményíteni". Éppen ezt tudja a NOKIA hardver-szoftver alapú, IPnnnn tűzfal családja. Mind az elmélet, mind a praktikus használati lehetőségek, beállítási lehetőségek a terítékre kerültek.

TrendMicro - a vírus- és tartalomvédő

Márton János tartott beszámolót, utolsó témaként, a TrendMicro tűzfalmegoldásairól is, amelyekbe benne van a TrendMicro évtizedes tapasztalatokon alapuló vírusvédelmi eszköze, valamint az adatvédelem utóbbi években feltámadt problémáira adott válasz, hogyan lehet szelektálni az elérhető hálózati információkat a végfelhasználók számára. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az adatvédelmi kriminális eseteknek vagy háromnegyede a belső hálózaton elkövetett cselekményekből ered, tehát a hálózaton belül dolgozókat is meg kell kímélni a hibázási, vagy szándékos rongálási eseményektől. A legutóbbi egy év fejleménye, ahogy a levelező rendszereket elöntötte a bitszemét. Annyira, hogy a SPAM-nek becézett forgalom 2003-ban először haladta meg a becsülhetően hasznos levélforgalmat, mind a darabszám, különösen pedig az elrabolt sávszélesség terén. A SPAM ellen Amerikában már hatékony törvényi szabályozást is bevetettek (CAN-SPAM ACT). A TrendMicro védelmi rendszere ezt is támogatja, úgyhogy a TrendMicro joggal mondja az InterScan névre hallgató tűzfaláról, hogy az tulajdonképpen három termék - egy csomagban. [Mellesleg, amikor a Microsoft elkezd egy csomagba integrálni valamit, akkor újabban az egész Kongresszus felhorkan - ki érti, mi a jó és a rossz?]

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50