Linux-alapú laptopot dobott piacra a HP

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 4. 16:57
A Hewlett-Packard piacra dobta első széles körben elérhető Linux operációs rendszerrel ellátott noteszgépét, a HP Compaq nx5000-est.
A HP a héten megrendezett LinuxWorld konferencián és kiállításon mutatta be az elsősorban üzleti felhasználóknak szánt laptopot, amely 1140 dolláros kezdő ártól kapható a cég internetes áruházán keresztül Észak-Amerikában, illetve kérés alapján világszerte. A noteszgép Windows XP operációs rendszerrel ellátva is megvásárolható, ám ennek legolcsóbb változata is mintegy 60 dollárral drágább, mint a belépő szintű Linux verzió. A HP ugyan tavaly már piacra dobott Linux-alapú laptopokat, ám ezek csak Thaiföldön kerültek forgalomba.

A HP Compaq nx5000-es Intel Celeron, vagy Pentium processzorral, 30-60 GB memóriával és 15"-es megjelenítővel van ellátva, a telepített Novell Suse Linux 9.1-es operációs rendszer mellett pedig az OpenOffice szoftvercsomaggal, valamint CD író, illetve DVD és más médialejátszó programokkal is fel van szerelve. Utóbbiak azért is fontosak, mivel az asztali számítógépek és noteszgépek esetében nagyrészt éppen a népszerű programok, valamint a perifériákért felelős szoftveralkalmazások hiánya felelős a szerverek és munkaállomások terén sikeres Linux operációs rendszer viszonylag alacsony elfogadottságáért. Martin Fink, a HP Linux termékekért felelős alelnöke elmondta, hogy a Linux-alapú HP Compaq nx5000-es az energiaellátásért, illetve a nyomtatók és egyéb eszközök vezérléséért felelős összes szükséges alkalmazással rendelkezik.

A Hewlett-Packard új termékével nincs egyedül a piacon - a Tadpole Computer számítógépgyártó már forgalmaz a versenytárs Sun Microystems Java Desktop System elnevezésű, Linux-alapú operációs rendszerével ellátott noteszgépeket.
Kulcsszavak: Linux notebook HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50