Hamarosan itt a világ első Linux klaviatúrája

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 21. 18:03
Szeptember végétől Nagy-Britanniában és a német nyelvű országokban megvásárolható lesz a világ első kimondottan Linuxos felhasználók számára tervezett számítógépes billentyűzete.
Az azonnal észrevehető, hogy a napelemes billentyűzetéről ismert német Cherry GmbH által kifejlesztett Cherry CyMotion Master Linux elnevezésű klaviatúrán a Microsoft billentyűzetekről ismerős Windows-indító gombok helyén pingvin logóval ellátott billentyűk találhatók, ám, amint azt a cég marketing-igazgatója, Günter Vogl elmondta, az új termék ezen kívül még 29 speciális, kimondottan a Linux alkalmazásokhoz kapcsolódó, azok közvetlen elérését biztosító gombbal rendelkezik. Hozzátette még, hogy ők meglévő felhasználói igényeket elégítenek ki azáltal, hogy olyan Linux billentyűzetet terveztek, amelyről a felhasználók a Windows-alapú klaviatúrákhoz hasonlóan közvetlenül, egyszerűbben elérhetnek olyan alkalmazásokat, mint például a web-böngészés, az e-mailek olvasása, vagy a CD lejátszás. A Cherry egyébként a német piacon megjelent már a termék egy kevésbé fejlett változatával, a Cherry G 83-assal.

A Cherry új Linux-alapú billentyűzetét a billentyűk testreszabását segítő KeyMan szoftverrel, illetve a Novell SuSe Linux 9.1-es verzióját tartalmazó CD-vel együtt hozza majd szeptembertől forgalomba Németországban, Ausztriában, Svájcban és Nagy-Britanniában, 40 eurós áron. A szoftverhez külön nem jár technikai segítség és támogatás, csak abban az estben, ha a felhasználó további SuSe Linux termékeket vásárol. A Cherry a későbbiekben a többi európai országban is meg szeretne jelenni új Linux-alapú klaviatúrájával.

Kulcsszavak: billentyűzet Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50