EF-S objektívek a Canon fényképezőgépeihez

forrás Prim Online, 2004. szeptember 1. 17:00
A Canon bejelentette az új EF-S 17-85mm-es, f/4-5.6 IS USM és EF-S 10-22mm-es, f/3.5-4.5 USM nagylátószögű EF-S objektíveket.
Mindkét objektívet haladó digitális fotósok számára fejlesztették, csak a Canon EOS 20D és EOS 300D digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel használhatók. Az objektívek fókusztávolsága 35 mm-es filmes gépre vetítve 27-136 mm-nek, illetve 16-35 mm-nek felel meg - az objektíveket kifejezetten az egyre nagyobb számú, digitális tükörreflexes fényképezőgépet használó fotósok elvárásainak megfelelően alakították ki.

Mindkét objektív USM (Ultra Sonic Motors) gyűrűvel készül, amely nagyon halk automatikus élességállítást biztosít. Az optikák olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyekkel a Canon L-sorozatú professzionális objektívekéhez hasonló képminőség érhető el.

Normál

Az EF-S 17-85mm-es, f/4-5.6 IS USM objektív ideális utazáskor, általános természetfotózáskor és a mindennapi használatban. Ez a jó minőségű, könnyű objektív egy mindenütt jól használható "normál" zoom optika. A félprofesszionális felhasználók igényeinek megfelelően kialakított kiemelkedő minőségű objektív 17 lencsetagból áll (12 csoportban elhelyezve) és egy kétoldalú aszférikus lencsetagot is tartalmaz, amellyel éles, még a szélén is részlet-gazdag felvételek készíthetők.

Nagylátószögű

Az EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM a jelenleg legkönnyebb és legkisebb 16-35 mm-es (kisfilmes formátumra vetítve) zoom objektív, amely ideális természetképek vagy beltéri felvételek készítéséhez, valamint azoknak a fotósoknak is megfelelő választás, akik szívesen fényképeznek rövid gyújtótávolsággal a különleges perspektívahatások elérése érdekében. Az objektívvel emellett akár 24 cm-es tárgytávolságnál is tökéletes felvételek készíthetők. Az EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM-hez hasonlóan, az EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM is kiemelkedő minőségű objektív, amely Super UD (Ultra-dispersion) üveglencsét, és két aszférikus lencsetagot is tartalmaz. Az objektív összesen 13 lencsetagból áll (amelyeket 10 csoportban helyeztek el). A nem forgó frontlencse lehetővé teszi polárszűrők és átmenetes szűrők használatát is, amiket a tájképek készítésekor a fotósok rendszeresen használnak, és amikkel az objektív még jobban kihasználható.

EF-S bajonett

Mindkét objektív Canon EF-S bajonettel rendelkezik, amely az EOS 20D és EOS 300D digitális fényképezőgépeken is megtalálható. Ezeknek a fényképezőgépeknek az APS-C méretű képérzékelője miatt az eredeti fókusztávolság 1,6-szorosára nő. Míg ez telefotó készítésekor egyértelmű előny, a nagylátószöget igénylő felvételeknél nehézséget okozhat. A digitális fotósok igényeire válaszolva a Canon kifejlesztette a nagylátószögű EF-S objektív bajonettet. Az EOS 20D és az EOS 300D kompatibilis az összes, jelenleg kapható EF objektívvel, míg az EF-S objektívek csak ezzel a két fényképezőgéppel használhatók. Az EF-S objektíveket kifejezetten az APS-C méretű képérzékelővel ellátott digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez fejlesztette a Canon, így azok megfelelőek a haladó fotósok által gyakran nagylátószöggel készített felvételekhez is.

Az EF-S elnevezésben az S jelzés a short back focus (rövid hátsó élességállítás) kifejezést takarja. Ez olyan rendszer, amelynél az EF-S objektív hátsó lencsetagja az átlagosnál közelebb kerülhet az APS-C képérzékelős fényképezőgépek szenzorához. Az EF-S objektíveken egy fehér objektív bajonett jelölés látható, míg az EF objektívek továbbra is a megszokott piros jelöléssel kerülnek forgalomba. Az objektívet egy gumigyűrű védi a sérülésektől - az optika akkor is sértetlen marad, ha azt nem kompatibilis fényképezőgépre próbálják meg felhelyezni.

Gyors automatikus élességállítás

Mindkét objektívben gyűrű-típusú USM motor található, amely ultrahangos vibrálásokkal éri el a példa nélkül álló élességállítási sebességet. A Canon gyűrű-típusú USM-jei az objektívet precízen és nagy pontossággal tartják abban a pozícióban, amelyben a fényképezőgép beállította a megfelelő élességet. A pontosság és gyorsaság továbbfejlesztése érdekében mindkét objektívet úgy fejlesztették ki, hogy azok pontosan illeszkedjenek az EOS 20D és EOS 300D fényképezőgépekhez. Az objektíveket bármikor kézzel is be lehet állítani, anélkül, hogy a motor megsérülne.

Tetszetősen elmosott háttér

Mindkét objektív elektromágneses diafragmát (EMD) tartalmaz, így gyakorlatilag tökéletesen kör alakú blendét alkot. Ezzel kellemesen elmosott háttér érhető el, ha a fotós a téma kiemeléséhez minimálisra csökkenti a mélységélességet.

Digitális fényképezéshez tökéletes

Az objektívek bevonatának tökéletesítése révén a Canon mérnökeinek szinte teljesen sikerült kiküszöbölnie a képen megjelenő fényfoltokat, árnyakat, amelyek digitális fényképezőgépeknél, a képérzékelőről visszaverődő fény miatt gyakrabban megjelennek. A bevonat csökkenti a lencsék felszínéről visszaverődő fény mennyiségét, végeredményben pedig éles, torzulásmentes, természetes színegyensúlyú képeket eredményez.

Tárgytávolság-függő vakurendszer

Mindkét objektív képes a tárgytávolság-adatok közlésére, így együtt használhatók az EOS 20D E-TTL II vakurendszerével. Az objektívek a Canon EX sorozatú Speedlite vakuegységeivel együtt használva kiemelkedően jó vakuexpozíció-mérést tesznek lehetővé.
Mindkét objektívhez kapható napellenző is (opcionális).

A Canon nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ezért az objektívekben kizárólag ólommentes üveg található.
Kulcsszavak: fotó Canon

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38