A világ legkisebb háromirányú gyorsulásmérője

forrás Prim Online, 2004. szeptember 6. 13:30
Az Oki Electric kifejlesztette a világ legvékonyabb, kisméretű, háromtengelyű gyorsulásmérő modulját. Az apró építőelemnek fényes jövője lehet a digitális eszközökben.
Az ML 8950-es építőelemen az Oki az érzékelő szenzort a vezérlő IC-vel integrálta, így létrehozta a világ legvékonyabb ilyen építőelemét. Az érzékelő nemcsak érzékelni képes a tér mindhárom irányába (X,Y,Z) ható gyorsulást +- 3 g terhelésig, hanem képes a saját dőlésének érzékelésére. Sőt, a készülék alkalmas a rezgések, ütések és az esetleges dőlés szögének és irányának pontos meghatározására is. Ezekkel a tulajdonságokkal felruházva az ML8950 a szórakoztatóelektronikai, a mobiltávközlési eszközök és a merevlemezek gyártói piacán jelentős szerepet játszhat. Az Oki a japán és az észak-amerikai partnereknek még idén októberben megkezdi az első mintadarabok szállítását, jövő év áprilisában pedig már kereskedelmi forgalomba kerül.

"Mivel az Oki új modulja igen vékony, komoly ütéseket is kibír. Így ezt a háromdimenziós gyorsulásmérőt most már akár mobiltelefonokba is be lehet építeni. Biztosak vagyunk abban, hogy a világ legvékonyabb ilyen modulja nagy hatással lesz a mobiltelefon és az egyéb hordozható berendezések gyártására" - nyilatkozta Hironori Kitabayashi, az Oki Electric leányvállalatának, a Silicon Manufacturing Company elnöke.

Az Oki háromdimenziós gyorsulásmérője a jeleket digitális jelek formájában adja ki. A mikro-elektro-mechanikus technológiával és SOI (Silicon on Isulator = szilícium a szigetelőn) megoldással a most kifejlesztett modul mindössze 1,4mm vastagságával komoly ütődéseket is elvisel, ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy kis méretű, hordozható berendezésekbe is beépíthessék.

Az irányító IC chip jelerősítő- és vezérlőáramkörrel, valamint analóg-digitális konverterrel és hőmérséklet kompenzáló áramkörrel is fel van szerelve. Emellett az ML8950-es az első háromdimenziós gyorsulásmérő, amelyet majd digitális interfésszel is felszerelnek. Utóbbi szükségtelené teszi az analóg-digitális jelátalakítót és így könnyen beágyazhatóvá válik a digitális eszközökbe is, mivel közvetlenül azok központi CPU-jára lesz rákötve.

Az ML8950-es gyorsulásmérő az Oki első olyan terméke a MEMS piacon 1999 óta, amely a saját szilícium alapú gyártástechnológiáját hasznosítja. Az Oki további jól használható építőelemek kifejlesztésével a MEMS termékek piacán 10 milliárd jen árbevételt tervez a 2007 márciusáig tartó pénzügyi év végéig.

Kulcsszavak: OKI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59