Dinamikus Megatrend-növekedés a lassan bővülő ERP-piacon

forrás Prim Online, 2004. szeptember 10. 13:30
A Megatrend 2000 Rt. 79 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2004. első félévében, miközben a magyar ERP-piac bővülése meglehetősen lelassult.
A Megatrend 1117 millió forint árbevétel mellett 259 millió forint adózás előtti eredményt jegyzett a 2004. január-júniusi időszakban. A teljes árbevétel 78 százaléka, azaz 873 millió forint származott szoftverértékesítésből, ezen belül az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer értékesítéséből; az IT Infrastruktúra üzletág tevékenységéből pedig 242 millió forint folyt be. A szoftverexportból származó bevétel 182 millió forint volt 2004. első felében, míg ez a teljes tavalyi évben csupán 60 millió forintot tett ki. Az értékesítés a Megatrend 2002-ben alapított leányvállalatánál, a Megatrend Romania Srl.-nél történt.

ERP-piaci pillanatkép

A Bell Research 2004. júniusi kutatása szerint a Megatrend a magyar vállalatok közül piaci részesedés alapján a második helyen, míg az árbevételt tekintve a harmadik helyen helyezkedik el. A kutatás adatai alapján az ERP-piac 10 legjelentősebb szereplőjének (kifejezetten ERP-ből származó) összbevétele közel 21 milliárd forint volt 2003-ban, az általuk értékesített megoldások száma pedig 164. Az első 20 szereplő esetében ez 25 milliárd forintot és 292 megoldást jelent, míg a közel 60 (a kutatásban résztvevő) cég összbevétele 29 milliárd forintot tett ki. Az ERP/MRP megoldások piacából származó bevételek reális értéke azonban (az értékesítési csatornák láncszemeinek átfedése miatt) 12-13 milliárd forint körül mozog. Jól jellemzi a piacot, hogy a hazai vállalatok csupán 15-16 százaléka rendelkezik olyan minden fontosabb üzleti folyamatot lefedő integrált rendszerrel, amely az alkalmazások közötti zárt információáramlást is biztosítja.

Ami a hazai ERP-piacot mozgatja

Várhatóan lendületet adnak az ERP rendszerek piacának az Európa Terv operatív programjainak (GVOP, AVOP) pályázatai, illetve hazánk csatlakozása az Európai Unióhoz, hiszen a türelmi időszak lejártával nem halogathatják tovább a szervezetek informatikai beruházásaikat. A Megatrend tapasztalatai alapján 2003-ban elsősorban a kereskedelmi vállalatok és az élelmiszeripar volt a legaktívabb a vállalatirányítási rendszerek bevezetésében, 2004-ben pedig az autóipar és – elsősorban az AVOP pályázatok miatt – a mezőgazdaság jelentik a fő húzóerőt.

Megatrend ERP projektek és referenciák

A Megatrend legújabb projektje a Globus Csoport három cégénél, a Globus Rt.-nél, a Deko Food Rt.-nél és a Csabai Konzervgyár Rt.-nél részben lezárt, részben még folyamatban levő Infosys-bevezetés, amelyet nagy részben az európai uniós élelmiszerbiztonsági előírások tettek szükségessé.

A Megatrend piacvezető pozícióval rendelkezik az élelmiszeriparban és az agráriumban, ágazatspecifikus megoldásai megtalálhatóak – többek között – erdőgazdaságoknál, hűtőházakban, az építőiparban, valamint az autó- és autóalkatrész-iparban. Az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszert használja számos holding, mint például az Árpád Agrár Rt., a Béres Csoport, a Cassone, a Hungerit Rt., a Novotrade, a Pannonplast vállalatok, vagy az Univer Csoport.

A Megatrend közigazgatási/államigazgatási megoldásai segítik a munkát a Környezetvédelmi Minisztériumban és intézményeinél, a Magyar Államkincstár Rt.-nél, a Baranya és a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht.-nál, a Fővárosi Munkaügyi Központban, a Magyar Energia Hivatalban, valamint az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében.
Kulcsszavak: Megatrend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55