Rohamosan nő az internetes csalások száma

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 20. 10:10
Évente több tízmilliárd dolláros kárt okoznak az internetes csalók, elsősorban az internetes adathalászatot végzők - vélik a tokiói székhelyű Trend Micro hálózati víruskereső és internetes tartalombiztonsági szoftvergyártó cég szakemberei.
A cég budapesti irodájának közleménye szerint az "adathalász" e-mailekre a felhasználók 5 százaléka gyanakvás nélkül válaszol. Ezek ellen a megfelelő szoftverek használata mellett azzal lehet védekezni, ha a webhasználó figyelmes és éber, hiszen a cyber-csalók elsősorban az emberi naivitásra alapoznak.

Az adathalászat, a közelmúltban elterjedt internet-alapú csalás, amelynek során a károsult kap egy e-mailt, amely látszólag egy hivatalos intézménytől érkezik. A felhasználót azután egy linkkel átcsalják egy, az eredetihez megtévesztésig hasonlító, de hamis weboldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint például a bankkártyaszám vagy a jelszó.

A tájékoztató szerint világszinten az egyik legnagyobb spamküldő Nigéria, éves szinten mintegy 5 milliárd eurót csal ki a világ számos országában élő emberektől kéretlen reklámok szétküldésével.

A Trend Micro szerint, az adathalász e-mailek száma 2004 márciusáról áprilisra mintegy 200 százalékkal nőtt, 2004 májusában mintegy 57 millió ember kapott e-maileket adathalászoktól.

A veszélyt tovább növeli, hogy az adathalász e-mailek legújabb típusai kihasználják a szoftverek sebezhetőségi pontjait, és kódok letöltésére kényszerítik a gépeket. Ezután pedig leszedik az adatokat a felhasználó gépéről, és elküldik azokat távoli gépekre. Gyakran a felhasználók még csak nem is sejtik, hogy rosszindulatú támadásnak estek éppen áldozatul.
Kulcsszavak: security Trend Micro

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36