Csökkentett funkciójú Windows XP már az oroszoknál is

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 28. 09:01
A Microsoft még az idén megjelenik a Windows XP operációs rendszer olcsóbb, csökkentett funkciójú változatával az orosz piacon - ezzel Oroszország lesz a negyedik a programban részt vevő ország Thaiföld, Malaysia és Indonézia után.
A szoftveróriás célja az olcsó Windows-zal elsősorban az, hogy visszaszorítsa a fejlődő világban óriási méreteket öltött szoftverkalózkodást, illetve a versenyképes árú Linux termékek térnyerését. A Starter Edition ugyanakkor több téren is kevesebbet tud a teljes operációs rendszernél - ezek közül a legfontosabbak, hogy egyszerre csak három alkalmazás futtatható rajta, valamint, hogy nem támogatja az otthoni hálózatok működtetését. Éppen ezért több szakember is azon a véleményen van, hogy a szoftver nem éppen a legalkalmasabb eszköz a kalózmásolatok elleni harcra, különösen, mivel minőségi frissítésére nincs lehetőség. Ehelyett annak, aki szeretne átváltani a Home, vagy Professional XP-re, annak meg kell vásárolnia a teljes operációs rendszert. A szoftver emellett önálló termékként nem, csupán ellenőrzött személyi számítógépekre telepítve kerül majd forgalomba.

Ugyanakkor a Starter Edition mellett szól az, hogy legális szoftver lévén rendszeresen elérhetők hozzá bizonyos, főként biztonsági frissítések, és persze az ára sem elhanyagolható tényező. A Cnet által kifaggatott források szerint darabja 36 dollárba kerül, szemben azzal a minimum 70 dollárral, amit a PC-gyártók fizetnek a normál XP egy példányáért.

Oroszország helyzete a technológiai ágazat szempontjából meglehetősen sajátos: az ország Brazíliával, Indiával és Kínával együtt egyike a legígéretesebb piacoknak, ugyanakkor a másolt szoftverek aránya is itt az egyik legmagasabb a világon. A Business Software Alliance és az IDC által júliusban közreadott tanulmány szerint Oroszországban a számítógépes programok 97%-a kalózmásolat, amivel az arányt tekintve az ötödik helyen állnak a világon Kína, Vietnam, Ukrajna és Indonézia mögött. Az Microsoft orosz akciója annyiban eltér a thai, az indonéz és a maláj programoktól, hogy a Windows XP-nek már létezik teljes orosz nyelvű verziója, míg az említett távol-keleti országokban plusz vonzerőt jelent, hogy a Starter Edition előtt az operációs rendszer nem volt helyi nyelven hozzáférhető. A hírforrások szerint a szoftveróriás még a héten bejelentést tesz egy ötödik a programba bevett országról is, amely az eddigiek többségéhez hasonlóan várhatóan ugyancsak távol-keleti lesz.
Kulcsszavak: Microsoft Windows XP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55