Hosszas huzavona után a PeopleSoft beadta a derekát az Oracle-nek

Milkovits Gábor, 2004. december 13. 19:48
18 hónapos hosszas huzavona után a PeopleSoft igazgatótanácsa végre rábólintott az Oracle vételi ajánlatára, amely így mintegy 10,3 milliárd dollárért vásárolhatja meg a céget.
Az ügylet ezzel gyakorlatilag eldőltnek tekinthető, habár végleges lezárásához még szükség lesz a részvényesek hivatalos beleegyezésére is, amellyel kapcsolatban februárra várható a döntés. A felvásárlás után gyakorlatilag két óriáscég marad majd a szoftverpiacon: az Oracle és a jelenlegi piacvezető SAP - jelenleg a PeopleSoft a második, az Oracle pedig a harmadik helyen áll.

Az Oracle még tavaly nyáron környékezte meg a PeopleSoft-ot, illetve annak részvényeseit 16, majd 19,5 dolláros részvényenkénti ajánlatával. Idén februárban a felajánlott ár már 26 dollárra emelkedett, azonban ezt később újra alacsonyabbra csökkentették. Az Oracle legutóbb a részvényenkénti 24 dollárt, mint végleges ajánlatot nevezte meg, a papírok azonban végül is 26,50-ért keltek el. Időközben az Oracle-nek nemcsak a PeopleSoft ellenálló vezetői, hanem az amerikai igazságügyi minisztérium, illetve az EU szabályozó testületeinek ellenvetéseivel is meg kellett küzdenie. Mindkét vállalat akkor függeszti majd fel az egymással folytatott peres eljárásokat, ha az ügylet véglegesen lezárul.

A PeopleSoft vezetése úgy nyilatkozott, hogy vegyes érzelmeik vannak az ügylettel kapcsolatban, mivel egyrészt jónak tartják a 10 milliárd dollár feletti vételárat, másrészt viszont sajnálják, hogy az Oracle valószínűleg elbocsátásokat fog majd végrehajtani a olt PeopleSoft alkalmazottak körében - Larry Ellison, a cég vezérigazgatója azt már például bejelentette, hogy a kereskedelmi részleg létszámát maximálisan csak 50%-kal szándékozik megnövelni.
Kulcsszavak: PeopleSoft Oracle

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36