A Skull mobilvírus új hangulatot csempész a karácsonyi ünnepekbe

forrás Prim Online, 2004. december 22. 14:50
A Trend Micro nemrégiben észlelt egy SYMBOS_SKULLS.A nevű mobiltelefon-vírust, egy trójai programot, amely leginkább a Series 60 Symbian rendszereket fenyegeti.
A SKULL (angolul koponyát jelent) ingyenes programokba és fájlcserélő rendszerekbe ágyazza be magát. Amint a felhasználó lefuttatja az EXTENDED THEME.SIS fájlt a fertőzött alkalmazásban, a mobiltelefon szinte összes funkciója letiltásra kerül. Az áldozatok a telefon ikonjainak halálfejjé változását tapasztalhatják, de az is előfordulhat, hogy a telefont nem tudják többé bekapcsolni. Ez a második Trend Micro által azonosított olyan vírus november óta, amely a mobiltelefonok használatát befolyásolja. Az első ilyen vírus a Delf-HA trójai volt, amely spam SMS üzeneteket küld a fertőzött számítógépekről.

A SKULL vírus kódja egy üzenetet is hordoz az áldozatoknak. "T vírusként" azonosítja magát, és a felhasználóknak azt ajánlja, hogy keressenek fel egy telefonszervizt, vagy vásároljanak új készüléket. December 1-jén egy új SKULL variáns jelent meg, a SYMBOS_SKULLS.B. Ez az új variáns a SYMBOS_CABIR.A vírust is hordozza, amelyet júniusban fedeztek fel. A SYMBOS_CABIR volt a világ első mobiltelefon-vírusa, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül terjedt. Mivel a SYMBOS az új SKULL variánssal együtt érkezik, a károkozási lehetőség jelentősen megnőtt.

A SKULL az alábbi üzenetet tartalmazza:

What is T-VIRUS?

T-VIRUS is not a type of virus, instead it is a system file, specially designed & created for

you. T-VIRUS crashes the main system of your phone, i guess it is the right time for you to go to your service center, or buy a new phone. Newer & higher version of T-VIRUS, coming soon.

If you have Cabir, feel free to send it to me, i'll appreciate it very much.


(Mi a T VÍRUS?

A T VÍRUS nem egy vírusfajta, hanem egy rendszerfájl, melyet kifejezetten Önnek készítettünk. A T VÍRUS a telefon rendszerének összeomlását okozza, úgyhogy szerintem ideje felkeresni egy telefonszervizt vagy új telefont vásárolni.

A T VÍRUS egy újabb és jobb verziója hamarosan érkezik.

Ha megvan Önnek a Cabir, küldje el nyugodtan. Nagyon megköszönném.)

A Trend Micro fontosnak tartja megjegyezni, hogy az új intelligens telefonok miniatűr számítógépekhez hasonlatosak - éppolyan könnyen megfertőzhetők vírusokkal, mint az asztali PC-k. Az IDC piackutató szervezet szerint jelenleg közel 170 millió mobiltelefon-felhasználó van világszerte, és mindössze 116 millió számítógép-felhasználó. Egy másik kutatóintézet, a Yankee Group szerint az intelligens telefonok az Egyesült Államok mobiltelefon-piacának 2 %-át fedik le, és ez az érték 2008-ig várhatóan 17 %-ra nő. A Trend Micro szerint a többfunkciós mobiltelefonok számának növekedésével a mobiltelefon-vírusok fenyegetése is ennek megfelelően növekszik. A számítógépek felhasználóival ellentétben azonban a legtöbb telefon-felhasználónak nem szokása a víruskeresés.

A Trend Micro emlékezteti a felhasználókat az elővigyázatosság fontosságára a csengőhangok és képernyővédők letöltése során. A telefonra történő telepítést megelőzően mindenképpen át kell vizsgálni a fájlokat egy víruskeresővel. Különösen az ünnepek közeledtével jellemző, hogy sok felhasználó hangokat és képeket szeretne letölteni telefonjára. Nekik különösen elővigyázatosnak kell lenniük, különben könnyen ezen mobiltelefon-vírusok áldozataivá válhatnak.

Korábbi mobiltelefon-vírusok

2001. június: Az Timofonica az első vírus, amely mobiltelefonokat támad. A Telefonica spanyol mobilszolgáltató megjelenését utánozza, csak Spanyolországban terjedt, és nem közvetlenül fertőzte meg a mobiltelefonokat. A szokványos e-mail alapú terjedési módszer használatával számítógépeket fertőzött, az Outlook címjegyzékből kikereste a telefonszámokat, amelyekre spam SMS-t küldött a Telefonica spanyol mobilszolgáltató Internet SMS-gates (ISG) SMS átjáró szolgáltatásán keresztül.

2001. június:
A japán iMode áldozatul esik egy olyan csínytevésnek, mely a 110-es vészhívószám véletlenszerű tárcsázását okozza.

2004. június:
A világ első Bluetooth technológiát kihasználó vírusa, a SYMBOS_CABIR.A féreg gyorsan terjed. A vírusfájl számos üzenetet jelenít meg, miután eljutott a mobiltelefonra. Ha a felhasználó telepíti a fájlt, a telefon azonnal fertőzötté válik. A fertőzés után a vírus egy "Caribe" nevű alkalmazásként jelenik meg a telefon alkalmazás menüjében. A vírus ezt követően Bluetooth szolgáltatásokkal rendelkező eszközöket keres, és a megtalált eszközökre átküldi önmagát. A Trend Micro azt ajánlja a felhasználóknak, hogy ne nyissanak meg ismeretlen forrásból érkező SMS üzeneteket.

2004. november:
Egy trójai spam SMS üzeneteket küld ki mobiltelefonokra!

A Delf-HA trójai olyan orosz mobiltelefon hálózatokat támad, amelyek SMS szolgáltatásokat kínálnak. Ha egy számítógépet megfertőz a vírus, akkor az automatikusan letölti különböző webhelyekről az SMS.txt fájlt, majd orosz SMS szolgáltatások felhasználásával véletlenszerűen spam SMS üzeneteket küld szét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50