Megsokasodtak a mobilvírus-támadások

forrás Prim Online, 2004. december 26. 16:53
Az F-Secure az utóbbi hetekben egyre több mobiltelefonokat támadó, rosszindulatú kódot észlelt.
A mobil környezet biztonsági kihívásai hasonlók azokhoz a problémákhoz, melyekkel a PC-k világában találkozhatnak a felhasználók. Egyre népszerűbbek a nyílt platformú intelligens telefonok - a Symbian operációs rendszer például jelenleg több mint 20 millió mobiltelefonon fut.

2004 tavaszán egy trójaivá alakított Mosquitos nevű játékot találtak, amely a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így láthatatlan költségeket generált a mobiltelefon.

Június 15-én észlelték a Cabirt. A Cabir egy olyan féreg, amely vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül másolja önmagát más telefonokra.

Június 16-án észlelték a Cabir.B-t. Ez az új variáns kis mértékben különbözött az eredeti változattól. Ősszel kezdett terjedni a Cabir.B: azóta számos országban, például Kínában, Indiában, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Finnországban is észlelték. A féreg még ma is terjed, ahogy a fertőzött mobiltelefonok tulajdonosai egyik országból a másikba utaznak.

November 19-én észlelték a Skulls.A-t. Ez a trójai a telefon ikonjait halálfejekre cseréli, és szinte használhatatlanná teszi a készüléket. November 29-én észlelték a Skulls.B-t.

December 9-én észlelték a Cabir.C-t., a Cabir.D-t. és a Cabir.E-t. December 21-én a Skulls.C-t, a Cabir.F-et és a Cabir.G-t.

A rosszindulatú kódok utolsó hullámát népszerű mobiltelefonos játékok kalózmásolatainak álcázták. Futtatáskor a kód Skulls és Cabir variánsokat telepít, és megpróbálja megtámadni a telefonra telepített biztonsági megoldásokat. A kód megkísérli kiiktatni az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvert is, de nem jár sikerrel.

A jövőben várhatóan új típusú támadásokkal találkozhatunk: a játékokba, képernyővédőkbe és más alkalmazásokba rejtett trójai programokkal, melyeknek hatása lehet túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy eltulajdonítása. Az intelligens telefonok káros tartalom elleni védelmének legjobb módszere egy automatikus vírusvédelmi szoftver telepítése. Ugyancsak ez a legjobb módja az olyan vírusok elleni teljes körű védekezésnek, amelyek például Bluetooth vagy internetkapcsolaton keresztül igyekeznek a telefont elérni.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus a legátfogóbb megoldás az intelligens telefonok kártékony tartalom - például kéretlen üzenetek és a hibásan működő alkalmazások - elleni védelméhez, mivel a mobileszközön futó valós idejű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket kínál szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson és HTTPS kapcsolaton keresztül.

A mobiltelefonokra kínált termékekről további információ a következő weboldalon található: http://www.f-secure.com/wireless/

Az F-Secure Antivirus Research Team weblogján naprakész információkat talál többek között mobilvírusokról is: http://www.europe.f-secure.com/weblog/

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50