Építészeti tervezőszoftverrel próbálják megfejteni Gaudí tikát

forrás Prim Online, 2005. január 3. 13:13
Az egy évszázada befejezetlen barcelonai La Sagrada Familia tervezőmérnökei az IBM és a Dassault Systèmes közös termékéletciklus-kezelési (PLM) megoldását, a CATIA V5-öt hívják segítségül az építkezés befejezésének felgyorsításához.
Már több mint egy évszázada folyik a munka a világhírű katalán építész, Gaudí befejezetlen mesterművén. Gaudí tervei alapján 1883-ben kezdték el építeni a Sagrada Familiát, s az építész 1926-ban bekövetkezett halála óta a rendkívül bonyolult és a világ egyik legmisztikusabb építészeti konstrukciójának tartott kőépítmény a Sagrada Familia Foundation kezelésében áll. A munka folytatásában jelentős szerepet játszik az építész élete utolsó éveiben készített, nagyléptékű makett.

Az épület befejezése, Gaudí ötleteinek megvalósítása rendkívüli mennyiségű fizikai munkát igényel. A templom gránitkövekből épül, melyek megmunkálása nehéz feladat. A tervezőmérnökök az IBM és a Dassault Systèmes közös termékéletciklus-kezelési (PLM) megoldását, a CATIA V5-öt hívják segítségül az építkezés befejezésének felgyorsításához. A szoftver lehetővé teszi, hogy - Gaudí eredeti vázlatait is felhasználva - háromdimenziós, virtuális modelleket alkossanak számítógépen az építőelemekből. A megoldással nemcsak az épület részleteit lehet leképezni, de a gránitkövek különböző szerszámokkal történő megmunkálása is modellezhető, három dimenzióban. Az új technológia érdemi továbblépést jelent Gaudí terveinek megvalósulásában, hiszen a fejlett tervezőszoftver 1989-es bevezetését megelőzően ezeket a feladatokat keserves kézi munkával kellett elvégezni. A PLM szoftver számos lépést kiküszöböl a munkafolyamotokból, így nagyobb hatékonyságot és pontosságot eredményez. A rendszert a spanyol Gedas cég speciálisan szabta testre a Sagrada Familia projekthez, és ez az első ilyen típusú implementáció, így mértékadó az egyéb, hasonló építészeti projekteken bevethető új technológiák és szabványok számára is.

"Még sok feladat áll előttünk, és még mindig nem találtunk megoldást Gaudí valamennyi ötletére - többek között a katedrális tetejére tervezett keresztre sem" - tájékoztatott Jordi Bonet i Armengol, a Sagrada Familia templom főépítésze és a munkálatok projektvezetője.

Az IBM és a Dassault Systèmes szoftverét használja a világ egyik leginnovatívabb, legünnepeltebb építésze, Frank Gehry is. Ő elsősorban egyedi modernista munkáiról ismert, melyek jellemző elemei a hajlított és csavart acélból készült, domború formák. Frank Gehry, Gaudíhoz hasonlóan, szintén otthagyta névjegyét Spanyolországban a Bilbaóban épült, híres Guggenheim múzeum révén.

A CATIA V5 egy másik alkalmazására számos példa található Malaysiában, ahol a Dian Kreatif kupolaépítő cég e szoftver segítségével emelt high-tech, összetett kupolákat vallási és középületekre. Az említett esetekben a szoftver hat hónapról hat hétre rövidítette le az építési időt és 40 százalékkal emelte a cég árbevételét.

  • A Gedas meghatározó szereplő a gépjárműiparra és a gyáriparra szakosodott informatikai szolgáltatók körében. Autógyárak és járműipari szállítók üzleti folyamatainak átalakítására szolgáló megoldásokat valósít meg, üzemeltet illetve segít elő tanácsadással. A 13 országban 50 telephellyel működő gedas az információ-technológiai piacon 20 évre visszanyúló sikertörténetet mondhat a magáénak. További információ: http://www.gedas.com
  • A háromdimenziós PLM-megoldások terén az egész világon élen járó Dassault Systèmes csoport 80 országban, több mint 70 000 ügyfelének nyújt nagy értékű megoldásokat. A 3D szoftverek piacán 1981 óta úttörő szerepet betöltő cég olyan, az ipari folyamatokat támogató PLM-alkalmazási szoftvereket illetve szolgáltatásokat fejleszt és értékesít, amelyek a termékek háromdimenziós ábrázolását szolgálják a teljes életcikluson át - a koncepció-alkotástól a karbantartásig. Kínálatában egyaránt szerepelnek termékfejlesztést szolgáló 3D PLM-megoldások (CATIA®, ENOVIA®, DELMIA®, SMARTEAM®), általános célú 3D megoldások (SolidWorks®), és 3D komponensek (ACIS®) a Spatial Corp.-tól. A Dassault Systèmes tőzsdei részvényeit jegyzi a Nasdaq (DASTY) és az Euronext Paris (#13065, DSY.PA). További információ: http://www.3ds.com
Kulcsszavak: művészet IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55