Kevin Mitnick is az előadók között a budapesti IDC Roadshow-n

forrás Prim Online, 2005. január 5. 17:05
A világ egykori leghíresebb hackere, Kevin Mitnick az emberi tényező biztonságban betöltött szerepéről ad elő a konferencián.
Az IDC CEMA harmadik alkalommal megrendezett, éves IT-biztonsági roadshow-jának résztevői megtudhatják, miként védhetik meg a leghatékonyabban szervezetüket a kibertámadásokkal szemben. A 2005. februártól szeptemberig tartó konferenciasorozat nyolc stratégiai fontosságú várost érint (Budapest, Zágráb, Prága, Moszkva, Varsó, Bukarest, Ljubljana és Bécs). A rendezvények vitaindító előadásait az IDC elemzői, a többi prezentációt pedig a szervezet fő partnerei, az ESET, a Microsoft, a Computer Associates, a Check Point, a Cisco, a Symantec, az APC, az Internet Security Systems, a Trend Micro, a Telindus és a Sybari képviselői tartják. További partnerek: Decru és RSA. A roadshow egyik fő célja, hogy elősegítse a veszélyek ismerete és a napi gyakorlat között tátongó szakadék megszüntetését.

"Az az igazság, hogy míg számos szervezet tökéletesen tisztában van a biztonság szerepével, és talán még hatásos biztonsági rendszert is üzemeltet, a szabályok betartása az emberek szintjén továbbra is komoly problémát jelent, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a szabályok és a rendszerek az üzleti gyakorlattal és a jogszabályi előírásokkal párhuzamosan, folyamatosan változnak" - jelentette ki Tom Vavra, az IDC CEMA IT-piacokért felelős programmenedzsere.

Az IDC arra számít, hogy a biztonsági szoftverekre költött összeg átlagosan évi 20,9 százalékkal, a különböző biztonsági eszközök (tűzfalak, VPN-ek, ID-megoldások) forgalma pedig átlagosan évi 24,9 százalékkal nő majd a következő négy évben.

"Ezek a számok jól érzékeltetik, mennyire fontos a működés minden szintjén a biztonság. Az új trendek, a mobil irodák és a mobil dolgozók megjelenése számos szervezetnél gyökeresen átalakítja az üzletvitelt, és vele az IT-biztonság terén vallott szemléletet. Ezzel együtt még mindig komoly nehézséget jelent a jogszabályi és hatósági követelmények betartása" - fűzte hozzá Vavra.

Ezért döntött úgy az IDC, hogy 2005-ben is megszervezi immár hagyományosnak számító IT-biztonsági roadshow-ját. A nyolc helyszín közül öt városban (Budapest, Prága, Moszkva, Varsó és Bukarest) a világ egyik leghíresebb egykori hackere, Kevin Mitnick is csatlakozik az előadókhoz. A "Megtévesztés művészete" c. bestseller szerzőjének technikai és egyéb módszerekkel a világ legbiztonságosabb rendszereit sikerült kijátszania. Véleménye szerint a nem technikai jellegű módszerek különösen alattomosak, hiszen ilyenkor a hacker gyakran IT-szakembernek adja ki magát a behatoláshoz szükséges bizalom és információ megszerzéséhez.

"Mindenki azt hiszi, hogy vele biztosan nem történhet meg ilyesmi" - meséli Mitnick - "hogy észreveszi majd, ha valaki rá akarja szedni. Pedig valójában bárkivel megeshet, még velem is. Egy újságíró egyszer pontosan az általam tanulmányozott és ismertetett technikákkal ejtett át."

A Mitnick előadását kiegészítő hackerbemutatóval az IDC élőben szemlélteti majd, milyen gyorsan be lehet hatolni egy nem megfelelően védett rendszerbe.

A konferencián az IDC helyi partnerei is ismertetik országspecifikus tapasztalataikat. Az IDC roadshow-ja mindegyik helyszínen méltán tarthat számot a végfelhasználó szervezetek biztonsági igazgatóinak és szakembereinek, informatikai és operatív felsővezetőinek, IT-menedzsereinek, valamint informatikai és stratégiai tervezőinek érdeklődésére.

Az IDC 2005-ös kelet-közép-európai biztonsági konferenciája megvizsgálja a külső és belső megfelelés fontos kérdéseit, és az emberi tényező jelentette kockázatra reagáló, új technikai fejlesztéseket. Némi ízelítő a témákból:

  • vezeték nélküli biztonság és mobil munkaerő
  • azonosítók "kölcsönvétele" és eltulajdonítása, technológiai megoldások
  • kockázatkezelési programok megvalósítása és továbbfejlesztése
  • jogszabályi és hatósági előírások betartása
  • üzletmenet-folytonosság és -helyreállítás
  • Jelentkezni lehet a konferenciára a következő weboldalon: www.idchungary.hu
Kulcsszavak: konferencia security IDC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14