Novell-IBM világrekord a kritikus üzleti tranzakció-teszten

forrás Prim Online, 2005. január 14. 11:11
A Novell és az IBM bejelentette a Novell SUSE LINUX Enterprise Server 9 és az IBM POWER5 processzor alapú hardver legújabb kiemelkedő teljesítmény eredményeit.
Az egyik IBM/Novell konfiguráció világrekordot döntött, és a nem clusterezett rendszerek között a legjobb eredményt érte el a TPC-H 100GB teszt során. Egy másik IBM/Novell konfiguráció a TPC-H 300GB tesztben bizonyította az ugyanolyan alapelemekből felépülő clusterek kimagasló képességét a nagy adatbázisok kezelésére. Az iparági szabvány TPC-H teljesítménymérés célja, hogy tesztelje a rendszerek képességeit a komplex üzleti tranzakciók feldolgozás terén. Ez a teszt olyan rendszereket rangsorol, melyek nagy mennyiségű adatot vizsgálnak, bonyolult lekérdezéseket futtatnak és kulcsfontosságú üzleti kérdésekre adnak választ.

A világrekordot elérő Linux alapú rendszerkonfiguráció hasonló az ügyfeleknél telepített rendszerekhez. Az egyik tesztben egy SUSE LINUX Enterprise Server 9 és IBM DB2 Universal Database v8.2 szoftvereket futtató IBM eServer OpenPower 720 rendszer szerepelt, mely 42,00 dollár per QphH@100GB költséggel a legjobban teljesítő rendszerré vált a nem-clusterezett 100 GB-os adatbázisok csoportjában, eredménye 6 357 QphH@100GB.

A két SUSE LINUX Enterprise Server 9 és IBM DB2 Universal Database v8.2 szoftvert futtató OpenPower720 rendszerből épített cluster 40,00 dollár per QphH@300GB ár/teljesítmény arányt ért el, és jelenleg a legnagyobb teljesítményű 8 processzoros clusterrendszer a 300 GB méretű adatbázisokkal tesztelt csoporton belül, eredménye 12 006 QphH@300GB2. Ez az eredmény 3,88-szor nagyobb QphH teljesítményt jelent a 300GB kategórián belül legjobb Sun UltraSPARC rendszerhez képest, azonos ár/teljesítmény mutató mellett.

"Ebből az eredményből ismét láthatjuk, hogy a Linux nagyvállalati operációs rendszerré érett, amely számos esetben nagyobb teljesítményt nyújt a többi operációs rendszernél - különösen a TPC-H teszt által mért kritikus üzleti tranzakciók feldolgozása terén" - mondta Szittya Tamás a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. 'Az IBM eServer OpenPower rendszer és a Novell SUSE LINUX Enterprise Server 9, az IBM DB2 Universal Database szoftverrel kiegészítve, jó megoldást jelent azoknak a vállalatoknak, akik csökkenteni szeretnék a teljes birtoklási költséget, valamint ki szeretnék használni a Linux kivételes stabilitását, teljesítményét és biztonságát" - tette hozzá Szittya.

A teszteredmények az OpenPower rendszerek és a SUSE LINUX Enterprise Server képességét bizonyítják a sok adatot feldolgozó tranzakciók és alkalmazások - például e-kereskedelem, bankügyek és biztonságos kereskedelem - terén oly fontos ad-hoc lekérdezések feldolgozása során. Ez a teljesítményszint igazolja a SUSE LINUX Enterprise Server 2.6-os Linux kernelének iparági vezető szintű teljesítményét is.

"Az OpenPower rendszerek a 64 bites POWER5 processzorplatformra épülve jelentős teljesítménynövekedést jelentenek az ügyfeleknek, akik a magasabb osztályba tartozó rendszerek teljesítményét, megbízhatóságát, magas szintű rendelkezésre állását és számítási teljesítményét kaphatják meg nagyon vonzó áron. Ez különösen lényeges az adatközpontokat kiépítő és üzemeltető vállalatoknak. Az IBM eServer OpenPower rendszerek a SUSE LINUX Enterprise Server és az IBM DB2 Universal Database szoftverekkel kiegészítve megfelelnek elvárásaiknak. Mivel a linuxos megoldások kiemelkedő minőséget biztosítanak kedvező áron, ezért helyük van az akadémiai szférában és a közigazgatásban is" - mondta Rehus Péter, az IBM Magyarország szoftver üzletágának igazgatója.

Az OpenPower 720 egy Linux rendszerekre kiélezett POWER5 mikroprocesszorra épülő hardver, mely az eddig csak magasabb osztályba tartozó rendszerekre jellemző vállalati szintű megbízhatóságot, elérhetőséget és szervizelhetőséget kínálja az ügyfelek számára. A mindössze 5000 dolláros ártól megvásárolható OpenPower 720 1.5 GHz vagy 1.65 GHz órajelű POWER5 mikroprocesszorral érhető el, legfeljebb 64 GB memóriával. Az IBM Virtualization Engine részét képező Advance OpenPower Virtualization opcióval az ügyfeleknek kevesebb rendszert kell üzembe állítaniuk és csökkenthetik a telepítési költségeket.

Teljesítményteszt-eredmények:

- 100GB kategória eredménye: 1.65 GHz órajelű POWER5 processzorokból álló négyprocesszoros IBM eServer OpenPower 720 hardver, DB2 Universal Database v8.2 adatbázis SUSE LINUX Enterprise Server 9 operációs rendszeren. TPC-H 100GB eredmény: 6 357 QphH@100GB. Ár/teljesítmény mutató: 42 dollár per QphH@100GB. A konfiguráció 2004. december 15-től érhető el.

- 300GB kategória eredménye: Két 1.65 GHz órajelű POWER5 processzort használó négyprocesszoros IBM eServer OpenPower 720 hardverből álló cluster, DB2 Universal Database v8.2 adatbázis SUSE LINUX Enterprise Server 9 operációs rendszeren. TPC-H 300GB eredmény: 12 006 QphH@300GB. Ár/teljesítmény mutató: 40 dollár per QphH@300GB. A konfiguráció 2005. január 14-től érhető el.

- 300GB kategória eredménye: Két 1.28 GHz órajelű UltraSPARC IIIi Sun Fire V440 rendszerből álló cluster, Sybase IQ 12.5 adatbázis Solaris 9 operációs rendszeren. TPC-H 300GB eredmény: 3 091 QphH@300GB. Ár/teljesítmény mutató: 40 dollár per QphH@300GB. A konfiguráció 2004. április 5-től érhető el.
Kulcsszavak: IBM Novell

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55