IBM: Az idén a vírusírók a mobiltelefonokra koncentrálnak

Növekszik a mobilkommunikáció biztonsági kockázata

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 17. 12:05
Az IBM által nyilvánosságra hozott 2004 évi globális biztonsági jelentés (Global Business Security Index Report) szerint a mobilkommunikáció területén várható a vírustámadások legnagyobb ütemű növekedése az idén. A PDA tenyérszámítógépek, mobiltelefon-készülékek és vezeték nélküli hálózatok egyre növekvő mértékben lesznek vírus- és féregtámadásoknak kitéve.
Míg az elmúlt években az elektronikus levelezés útján terjedő olyan férgek, mint a Bagle vagy a Netsky okozták a legnagyobb károkat a számítógép rendszerekben, az elmúlt év vége óta már nagymértékben megnövekedett a PDA készülékek és a mobiltelefon-készülékek ellen intézett támadások mennyisége és az okozott kár súlyossága.

Az IBM jelentése szerint sokasodnak majd a Bluetooth és más vezeték nélküli átviteli technológiák biztonsági réseinek kiaknázására tett kísérletek. Veszélyesebbé válik majd a csevegőprogramok, így például az IRC (Internet Relay Chat) használata is, mivel egyre több kísérlet történik majd igénybe vételükre káros programok terjesztése és azok ellenőrzése céljából.

Komoly veszélyeket lát az IBM az internetes telefóniában, a VoIP technológia alkalmazásában is. A jelentés a VoIP hálózatok ellen irányuló szolgáltatás elfojtási (Denial-of-Service, DoS) támadások sokasodására számít. Szaporodnak majd a VoIP forgalom lehallgatására tett kísérletek is. Mindezek a veszélyek együtt jelentkeznek a személyiség kisajátítási (identity theft) és visszaélési kísérletekkel. Hamisított weboldalakkal és azok terjesztésével (phishing-támadások) egyre több kísérlet történik majd on-line banki szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges személyi adatok eltulajdonítására, azok értékesítése, illetve visszaélések elkövetése céljából.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50