Megindult a befektetési tippeket adó levélszemét áradat

forrás Prim Online, 2005. február 17. 14:14
Az előző hónaphoz képest 406 %-kal nőtt a részvényekkel kapcsolatos kéretlen reklámlevelek száma. A Clearswift január legfurcsább kéretlen levelének azt az e-mailt ítélte, amely egyetemi és tanári diplomát, illetve PhD fokozatot kínál: a minősítéseket a „tanuló” élettapasztalatára hivatkozva állítják ki.
A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, amely szerint januárban nagymértékben emelkedett a befektetési tanácsokat és a gyors pénzkereseti lehetőségeket hirdető kéretlen levelek száma. Egyre több levélszemét-küldő célozza meg a könnyen becsapható, első befektetésüket tervező felhasználókat.

A tőzsdei tanácsokat tartalmazó kéretlen levelek első alkalommal a Clearswift tavaly áprilisi levélszemét kutatásaiban jelentek meg, amikor hamis tőzsdei tippekkel igyekeztek rávenni a hiszékeny felhasználókat a befektetésre – amint az online bűnözők elérték céljukat, a részvények ára természetesen rohamosan csökkenni kezdett. Bár a nagyközönség egyre inkább kiismeri a trükköket, ezek a csalások a kevésbé tapasztalt befektetőkre még mindig veszélyt jelentenek, főként mivel néhány ilyen levél azóta igen meggyőző külsőt kapott.

A Clearswift januári Spam Indexe szerint az előző hónaphoz képest 406 %-kal nőtt a részvényekkel kapcsolatos kéretlen reklámlevelek száma. A pénzügyi témájú levélszemét az összes kéretlen levél 17,71 %-át teszi ki, ellentétben az előző havi 15,03 %-kal.

„Azt tanácsoljuk az e-mailt használóknak, hogy legyenek nagyon gyanakvóak minden kéretlen levéllel szemben, ami a postaládájukba érkezik.” – nyilatkozta Alyn Hockey, a Clearswift kutatási igazgatója. „Nem valószínű, hogy a levelek küldői bármilyen nyereséget termelnének a rájuk bízott pénzből, valószínűbb, hogy miután az áldozatok feltornázzák a részvények árát, a spam-küldők eladják részesedésüket, és így a becsapottak kárára gazdagodnak meg.” – tette hozzá Alyn Hockey.

Az egészségügy még mindig domináns részét képezi az összes kéretlen levélnek a januári 44,48%-os részesedéssel, ami az előző hónapban 43,77% volt. Ugyanakkor ez megváltozhat azok után, hogy a Microsoft és a Pfizer megállapodott, hogy közösen lépnek fel a Viagrát kínáló levélszemét-küldők ellen.

Januárban első alkalommal merészkedtek a spamküldők a zene- és videóletöltés területére, az előző hónap iPod spamjeit követően ezúttal iTunes szolgáltatással kapcsolatos levélszeméttel.

A karácsonyi ajándékvásárlási láz elmúltával a termékajánlatokat tartalmazó kéretlen levelek száma is csökkent. A levélszemét-küldők bővítették az „életstílus-termékek“ tárházát a golfkészletek és éjszakai klubokban használt kiegészítők kínálatával. A spamküldők utánozták a nagy nemzeti ünnepek köré szerveződött marketingkampányokat is: a szerelmeseket sürgették a Valentin-napra leárazott nyaralásokkal, ékszerekkel, valamint az ünnephez kapcsolódó pornográf anyagokkal.

Januárban már a kétes önképző diplomaajánlatok több mint harmadát tették ki az „egyéb“ kategóriának, mely az összes spam 6,1 %-át adja. A Clearswift szerint a hónap legfurcsább spamje az volt, amely egyetemi és tanári diplomát, illetve PhD fokozatot kínál: a minősítéseket élettapasztalatra hivatkozva állítják ki, így semmilyen hivatalos előtanulmány nem szükséges hozzájuk.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper™ Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.

Kulcsszavak: spam security Clearswift

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36