Kóka: jelentős növekedés előtt a magyar szoftveripar

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 17. 09:37
A magyar szoftveriparban jelentős növekedési potenciál rejlik, amelynek kiaknázása koreai hardvergyártókkal közösen sikerrel kecsegtethet - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a szerdán megrendezett Magyar-Koreai Fórumon tartott előadásában Budapesten.
A miniszter szerint a magyar szoftveripar fellendülésével az ágazat jelenlegi évi 150 millió dolláros termelése akár egymilliárd dollárra nőhet öt éven belül.

Kóka János megjegyezte, hogy a szoftveripar fellendülésében kulcsszerepe lehet annak az együttműködési lehetőségnek, amelyet a magyar kormánydelegáció múlt héten vetett fel koreai tárgyalópartnereivel közösen, magyar szoftverű Samsung mobiltelefonok gyártásáról.

A miniszter a lehetséges együttműködés jelentőségét érzékeltetve hangoztatta, hogy a dinamikusan fejlődő Samsung ma már a legnagyobb mobiltelefon-gyártók piaci pozícióját veszélyezteti.

Kóka János a múlt heti koreai tárgyalások kapcsán jelezte, hogy a hardvergyártásban erős Korea és a szoftverfejlesztésekben élen járó Magyarország között a két ágazat együttműködése általában is egy olyan fejlődési ív, amelyre a két ország a jövőben törekedni fog.

"A bruttó hazai termék 1 százalékos növekedését adhatná az informatikai szektor akkor, ha a lehetőségeit megfelelően állítjuk a gazdaságdiplomácia homlokterébe" - hangoztatta Kóka János.

Kitért arra, hogy a két ország között a másik fontos szektor a gyógyszeripar lehet. A miniszter közölte, hogy a magyar gyógyszerkivitel fellendítése érdekében a magyar küldöttség kérte a
magyar gyógyszerek regisztrációjának könnyítését.

Kóka János kifejtette, hogy az informatika és a gyógyszeripar exportjának erősödésével javulhatna a magyar kivitel. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) adatai szerint amíg a Koreába irányuló magyar kivitel 86,6 millió dollárt tett ki tavaly az első 11 hónapban, addig a behozatal 816 millió dollárt tett ki ugyanebben az időszakban.

A miniszter hozzáfűzte, hogy a látszólag aránytalan képet tompítja az a reexport, amely Magyarországról feldolgozott termékek formájában visszakerül Koreába.

Kóka János kitért arra, hogy jó esélyt lát az elmúlt időszakban visszaesett koreai befektetések után az invesztíciós kedv újbóli felélénkülésére.

A GKM adatai szerint az eddig megvalósult koreai befektetések összértéke meghaladja a 300 millió dollárt, amelynek eredményeként ma 27 koreai vállalkozás működik Magyarországon.

Konkrét példák említése nélkül bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a "csőben lévő" és "gondolkozás alatt" álló koreai befektetések hamarosan újra Magyarországra jönnek és munkahelyeket teremtenek.

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg az összes megvalósítás alatt álló külföldi befektetés értéke 180 milliárd forintot tesz ki Magyarországon, s ezek a projektek 8 ezer új
munkahelyet teremtenek.
Kulcsszavak: GKM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50