"Kórház a lemez szélén": áprilisban ismét 100% VB Award

Geza Papp, 2005. április 1. 12:30
Most kaptam meg a Virus Bulletin áprilisi számát. A független angol lap kéthavonta teszteli az arra érdemesült antivírusszoftvereket. A Virus Bulletin 100% Awardot azok a vírusvédelmi termékek kapják meg, melyek felismerik az összes vadon terjedő vírust, és nem okoznak vakriasztást tiszta fájlokon történő kereséskor. A tesztek elsősorban a felismerési arányra és a keresési sebességre koncentrálnak.
Várakozásom nem volt hiábavaló, mert az általam a világ első öt legjobb programjainak tartott termékek ismét bizonyítottak. (Önkényes rangsoromat - elsősorban az átlagfelhasználók szemével nézve a programokat - állítottam fel, jelentős szerepet adva az elérhetőség-ár-teljesítmény aránynak. A kedvező ár azt jelenti fogalmazatomban, hogy a mai viszonyok mellett egy kis spórolással egy a számítógépét igen gyakran használó diák is megveheti zsebpénzéből az adott terméket...) Ezek között is az általam elsők közé sorolt NOD32 terméke ismételten elérte a lap igen alapos próbái "programizzasztó" sora után a 100% Award teljesítményt.

A lap tesztelése minden alkalommal más disztribúción, operációs rendszeren történik. Az utolsó tíz a következő volt:

  • 2005. április: Red Hat Linux 9
  • 2005. február: Windows NT
  • 2004. november: Windows Server 2003
  • 2004. augusztus: NetWare
  • 2004. június: Windows XP Professional
  • 2004. április: Red Hat Linux 9
  • 2004. február: Windows NT
  • 2003. november: Windows 2003 Server
  • 2003. augusztus: Netware 6.0
  • 2003. június: Windows XP Professional

Be kell vallanom, hogy az antivírusprogram szinte teljes megújulása miatt kissé nagyobb érdeklődéssel vártam az Eset Software (szlovák "származású", amerikai, Coronado, CA székhelyű cég) NOD32 ("Nemocnica na Okraji Disku" - mindez magyarul "Kórház a lemez szélén"-nek felel meg, mivel az első vírusok jellemzően a lemezek bootszektorát támadták meg, ami a lemez szélén helyezkedik el) antivírusprogram eredményét Linux disztribúción, mert Windows környezetben már bizonyított. Nem hiába - a program fejlesztője "büszke lehet magára". Most két "kimaradással" 31. alkalommal kapták meg a kitüntető 100% Award címet. Az Eset NOD32 az egyetlen olyan antivírusprogram, amely az első Virus Bulletin tesztje óta (1998. május) nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem a rendszeres tesztek során. A NOD32 kapta idáig a legtöbb Virus Bulletin díjat, keresési sebessége pedig a vetélytársakénál akár ötvenszer gyorsabb! (Forrás: Virus Bulletin)

A cégnek magyar kirendeltsége van, ahol mindent készségesen elmondanak termékeikről, bemutatják azokat, melyeket ott meg is lehet rendelni, és az elektronikus licenc és a termék szinte azonnal a felhasználónál van.

Tehát 82 hónapja a termékeik által védett rendszerekre sem vírus, sem rosszindulatú ismeretlen kórokozó nem jutott fel. A termékek igen kedvező árúak, de emellett sokan jelentős árengedményekkel vehetik meg azokat.

Az említett termék folyamatos fejlesztése, a hibátlanságra való törekvésük és rengeteg munka juttatta azokat a csúcsra, ahol úgy néz ki, hogy immár bérelt helyük van. Szintén csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!

Engedtessék meg, hogy az általam e körbe sorolt és ajánlott antivírusprogramokat is megemlítsem: Kaspersky Anti-Virus, Norman Virus Control, Doctor Web Dr.Web, Alwil Avast Antivirus, H+BEDV Antivir, SoftWIN BitDefender, Sophos SWEEP, F-Secure Anti-Virus. Teljesítményük sokadik alkalommal szintén 100% Award - a termékek próbaverziója ingyenesen letölthető és használható egy hónapig. Nekik is csak gratulálni lehet.

Geza Papp
Networksecurity and Virusanalyst
Kulcsszavak: díj NOD32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50