Akár 1 terabájtos kapacitású merevlemezek PC-hez a Hitachi új technológiájával

Milkovits Gábor, 2005. április 4. 21:30
A Hitachi bejelentette, hogy hamarosan olyan új technológiát alkalmaz majd merevlemezes meghajtóinak gyártásánál, amely 1 terabájtos PC-, illetve 20 GB-os miniatűr eszközök előállítását is lehetővé teszi.
Az új technológia esetében kifinomult függőleges adatrögzítési metódust alkalmaznak, amely a jelenleginél jóval sűrűbb, 230 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűséget eredményez. A mostani merevlemezes meghajtók esetében az író/olvasó fej csak vízszintesen kezeli az adatokat a lemez felületén. A Hitachi először vegyes, a függőleges és a vízszintes eljárást kombináló eszközöket tervez forgalomba hozni még az év vége előtt - ezek 130/150 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűség kezelésére lesznek képesek, összehasonlítva a mostani meghajtók 120 gigabit/négyzethüvelykes elméleti maximális teljesítményével. A csak függőleges metódust alkalmazó új merevlemezes meghajtók (230 gigabit/négyzethüvelyk) 2007-ben jelenhetnek meg először. A technológia révén lehetséges lesz majd akár 1 terabájtos 3,5”-es PC-, illetve 20 GB-os 1”-es, kisméretű hordozható eszközökbe (pl: iPod mini) való merevlemezes meghajtók gyártása is (1 GB = 8 gigabit).

A Hitachi szerint 5-7 éven belül az eljárás által biztosított adatsűrűség megháromszorozódhat. A konkurens cégek közül a Seagate és a Toshiba is dolgozik hasonló eszközökön, amelyek alapvetően forradalmasíthatják a több mint fél évszázada bevett, kizárólag vízszintes módszert alkalmazó adattárolási eljárást. Bill Healey, a Hitachi alelnöke szerint az átállással elsősorban a gyorsabban reagáló, nagyobb gyártók járhatnak jól, míg a kisebbek könnyen lemaradhatnak.
Kulcsszavak: winchester Hitachi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14