Ericsson: újabb húszmilliós értékű adomány a Műegyetemnek

Kovács Attila, 2005. április 7. 16:30
Ma közös BME-Ericsson sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy az Ericsson Magyarország 2004 szeptemberében a Juniper Networks közreműködésével egy nagy teljesítményű router hálózatba integrálására indított pályázatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nyerte. A beépítésre kerülő Juniper Networks M7i típusú útválasztó értéke 20 millió forint.
A Juniper M7i a BME központi épületében kerül elhelyezésre, ahol a BME-ELTE hálózati forgalmát fogja koordinálni, közvetlen kapcsolatban a BME további négy nagy teljesítményű routerjével. Ebben a kapcsolatban tehermentesíti a BME-n a HBONE (Magyar Akadémiai Hálózat) kapcsolatot, illetve ennek meghibásodása esetén tartalék összeköttetést biztosít a BME részére. Így nemcsak a jelenlegi internet hozzáférési lehetőségeket javítja, de a rendszer megbízhatóságát is növeli. Igény esetén ezek a szolgáltatások az ELTE részéről is kihasználhatóak.

Molnár Károly rektor kiemelte, hogy az egyetem célja az innovációs lánc teljes mértékű megvalósítása, véghezvitele. Ehhez nagy mértékben ad segítséget a most elnyert útválasztó berendezés.

Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint a Juniper router megbízható, a piacon bizonyított termék, amelyet a kft. is megelégedéssel használ.

Kolláth Gábor (Ericsson Magyarország) a router technikai jellemzői közül kiemelte, hogy a Unix alapú, jelenleg 4 Gigabit kapacitású Juniper M7i a routing engine, csomagforgalmazás és forgalommérés műveleteit egymástól szétválasztva oldja meg, így a hálózati berendezés minden időpillanatban rendelkezésre képes állni.

A Juniper a világ egyik legnagyobb aktív eszköz és informatikai biztonsági megoldás-szállítója. Eszközei világszerte számos távközlési hálózatban (vezetékes és mobil) megtalálhatóak. A routereknek a távközlési berendezések esetében nagyon magas minőségi és kapacitásbeli követelményeknek kell megfelelniük. Az ezen a területen szerzett sokéves tapasztalat indokolja a berendezések vállalati, illetve intézményi használatát. Az oktatáshoz kapcsolódó egyik legjobb példa az Európában működő "Dante" hálózat, amelyikhez több mint 3000 kutatóintézet és oktatási intézmény csatlakozik.

A BME és az Ericsson Magyarország együttműködése több mint egy évtizedre tekint vissza. Az egyik legjelentősebb kapcsolódási pont a mára már nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatóműhely, a Nagysebességű Hálózatok Laboratórium (High Speed Networks Laboratory - HSN Lab) létrehozása. A laboratóriumban több mint 200 egyetemi hallgató és mintegy 70 PhD diák végez kutatómunkát a nagysebességű távközlési hálózatokkal kapcsolatos vizsgálatok területén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14