IBM Magyarország: Power 5 és Unix-sikerek

Kovács Attila, 2005. április 15. 16:35
Az IBM Magyarország szerver csoportjának és egyben technológiai üzletágának április 15-én tartott sajtótájékoztatóján többek között az IBM alapú szerverpiac erőteljes, "kétszámjegyű" fejlődéséről, a Power 5 technológiára való gyors átállásról, az adattárolás és adatmenedzsment iránt megnőtt hazai igényről, az IBM Unix alapú rendszerei piacának közel másfélszeresére való növekedéséről tájékoztatták a megjelent szakújságírókat.

Burián Zoltán üzletág-igazgató az elmúlt néhányhónap eredményeiről szólva, elmondta, hogy a Power 4-ről a Power 5 technológiára való átállás igen gyorsan, öt hónap alatt zajlott le, ma már csak Power 5 alapú rendszereket értékesít a cég. A storage rendszerek területén már telepítik a DS6000 és DS8000típusú rendszereket, amelyekből globális piacokra közel ezret szállított már le a váci gyár. 2004. És 2005. Első negyedéve minden idők legjobb legjobb hazai értékesítési időszak volt a szervereket és tároló trendszereket illetően. Az értékesítés 99,9%-ban a partnereken keresztül történt/történik, ezt két kezdeményezés is segíti: a már kialakult ISV inkubátor program, illetve a május 3-tólinduló ISTG Technology Skill Transfer Program, amelynek célja a magyar partnercégek piaci részesedésének növelése. A partnercégek számára új ösztönző rendszert is bevezet az IBM Magyarország. A Unix rendszerek (IBM eServer pSeries) eladásai 2004-ben az előző évhez képest 50%-kal növekedtek. A high-end típusú "Jaguar" szalagos tárolókat minden hazai nagy ügyfél megvette, ezt segítette az is, hogy megjelentek az aszinkron távoli másolási lehetőségek (remote copy).

A PC-s Top Seller sikerén felbuzdulva, itthon is megkezdik a System Seller szerverek és tároló eszközök értékesítését a partnerek számára: előre konfigurált rendszereket akciós áron biztosítanak raktárról, a portfolió rugalmasan, akár havonta is változik, ami azt jelenti, hogy szinte ugyanúgy lehet szervert vásárolni,mint PC-t.

Az IBM eServer iSeries (AS/400) terén egyre nagyobb az érdeklődés a kis- és közepes termelő üzemek részéről¸ e szegmensben megindultak az előrekonfigurált SAP-pal kialakított rendszerszállítások.

Az IBM eServer pSeries (Unix szerverek) terén a hazai piac gyakorlatilag átállt a Poower 5-re, néhány nap alatt képes a cég, illetve partnerei ilyen rendszert szállítani, kiemelkedő ügyfél-referenciának számít a győri Audi Hungária gyár, amely 2004. végén határozta el, hogy Power5 alapú szerverekre áll át és on-demand megoldást vezetett be.

Az IBM eServer xSeries Intel alapú blade szerverek területén: az IBM bélade de facto szabvány lett, a közeljövőben bejelentik az az xSeries 460-as modellt. A belépő szintű kétprocesszoros Blade szerverek ára 10 ezer dollár alatt van.

Perspektívikus az a további hír, hogy 2005-re az IBM Magyarország szerver csoportja az előző évihez képest 25%-os bővülésre kapott lehetőséget.

Kulcsszavak: IBM-hu IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50