Interaktív könyv a kisvállalati informatikáról

forrás Prim Online, 2005. május 12. 15:50
Az Amazon.com-on is értékesítik a nemrég megjelent, a kisvállalkozások informatikai hátterének Microsoft alapú biztosítását bemutató szakkönyvet.

A NetAcademia Oktatóközpont gondozásában kiadott Small Business Server 2003 című kötet az azonos nevű Microsoft termék kapcsán nem csak a kisvállalatok informatikusainak, hanem azok dolgozóinak és ügyvezetőinek is hasznos, mivel a vállalatok hatékonyabb működését lehetővé tévő információkkal szolgál. A könyv ugyanakkor túlmutat az olvasmányos élményeken, hiszen az egyes fejezetekben bemutatott fontosabb megoldások egy interaktív online szolgáltatás révén azonnal ki is próbálhatók.

A Small Business Server 2003 (SBS 2003) a Microsoft kisvállalatokra szabott informatikai megoldása és tartalmazza mindazokat a funkciókat, illetve szolgáltatásokat, melyekre egy kisebb cégnek a gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb működés érdekében szüksége lehet. Habár az SBS 2003 kezelését a Microsoft egységes varázslókba foglalta össze, igen összetett termékről van szó, amely az Exchange Server révén biztonságos e-mail és internetkapcsolatot, és az ismeretek megosztására szolgáló, Windows SharePoint Services alapú intranet megoldást is tartalmaz. A szolgáltatások között megtalálható még az akár mobileszközökkel is kombinált távelérés, a kiszolgálófelügyelet, az ügyfélszámítógépek kezelése, valamint a mentés és helyreállítás.

"Az SBS 2003 egy gazdag funkcionalitású, de - varázsló ide vagy oda - komplex termék. Így mélyebb ismeretek nélkül csak vakon kattintgathatunk a rendszerben, és kiaknázatlanok maradnak a kisvállalatok hatékony működését támogató lehetőségek" - ismertette az Small Business Server 2003 című könyv megírásának fő okát Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója és a könyv egyik szerzője.


Ügyvezetőktől a rendszergazdákig

"A könyv megírásakor nem csak az informatikusokra, hanem a kisvállalati informatikai megoldások felhasználóira és a döntéshozókra is gondoltunk. Tulajdonképpen mindazok haszonnal forgathatják a kiadványt, akik érdeklődnek a Microsoft rendszerek iránt és szeretnék a Small Business Server 2003-at megismerni, illetve a rendszer tudását, képességeit más, de hasonló piaci szegmensre szabott informatikai megoldásokkal összevetni" - mondja Szerényi László társszerző.


Akár a Microsoft kiszolgáló-technológiát, akár más rendszer bevezetését fontolgató kisvállalkozások vezetői számára éppúgy hasznos az SBS könyv elolvasása, mint a leendő és gyakorló rendszergazdáknak, illetve az ismereteiket bővíteni szándékozó SBS felhasználóknak. A kisvállalkozók vezetői megtudhatják például, hogy milyen szolgáltatásokat nyújthatna cégük számára az SBS 2003, és miért lenne jó választás az, ha a vállalati hálózat alapját ez a rendszer alkotná. A leendő rendszergazdák mélyíthetik Microsoft technológiai ismereteiket, míg a gyakorló rendszergazdák számára a könyv bemutatja az SBS 2003 új lehetőségeit, valamint az elődhöz képest a telepítésben és az üzemeltetésben megmutatkozó változásokat, újdonságokat. Nem fognak csalódni azok a gyakorlottabb felhasználók sem, akik a felszín mögé akarnak bepillantani és megtudni, hogy a vállalati működést kiszolgáló informatika milyen elvek szerint működik és hogyan, milyen szolgáltatásokkal tehetik munkájukat még könnyebbé.

"Az SBS könyv egyfajta általános ötlettárként is alkalmazható arra vonatkozóan, hogy a kisvállalatok optimális és gördülékeny működéséhez milyen informatikai megoldások alkalmazhatók, és melyek azok a napjainkban elvárható informatikai szolgáltatások, melyeket hadrendbe állítva a cég hatékonyan működtethető. Ez nem csak a nyereségességnek, de a cég növekedésének, bővülésének is egyik fontos záloga" - tette hozzá Fóti Marcell.


Nem csak olvasmányos élményeket nyújt


A Small Business Server 2003 című könyv a hazai piacon egyedülálló módon nem csak olvasmányos élménnyel szolgál: az egyes fejezetekben bemutatott fontosabb funkciók azonnal ki is próbálhatók a NetAcademia Oktatóközpont külön e célra létrehozott, valós körülményeket szimuláló demóoldalán, a www.falatrax.hu címen. A demóoldal a hazai piac legkedveltebb kiszolgálóján, egy HP ProLiant szerveren fut, amelyet a Hewlett-Packard Magyarország Kft. biztosít.

"A Falatrax Építőipari Kft. tipikus mai kisvállalkozás. Fő tevékenységét tekintve falazással, vakolással foglalkozik, de az informatika hozzájuk is régen betört már. Korábbi rendszerüket épp most cserélték le korszerű Small Business Server megoldásra, mert ezzel egy csapásra megoldódott sok kisebb (például biztonságos és a dolgozók számára elérhető internetkapcsolat konfigurálása) és több nagyobb (faxmegosztás, elektronikus levelezés) informatikai problémájuk." - ismerteti a könyvben szereplő feladatok, valamint az interaktív online oktatási segédlet alanyául szolgáló képzeletbeli cég paramétereit Szerényi László. "A Falatrax Kft.-nél nincs informatikus, így a cég SBS rendszerének felügyeletét az olvasóra bíztuk, aki a www.falatrax.hu oldalra belépve egy valódi SBS 2003 rendszerrel találkozik majd, és old meg különböző kritikus és kevésbé kritikus feladatokat" - tette hozzá Szerényi László.

"A HP ProLiant platform ideális választás az SBS 2003 futtatására, mind a kiemelkedő teljesítmény, mind komoly funkcionalitás tekintetében. A HP-t választó kisvállalkozások nagyra fogják értékelni a ProLiant-re előretelepített SBS csomagot, amellyel a rendszer 15 perc alatt elindítható, valamint a ProLiant szerverekhez járó menedzsment szoftvereket, melyekkel a rendszer kézbentartása tovább egyszerűsödik" - nyilatkozta Fóti Marcell.


Az interaktív könyv már kapható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a NetAcademia Oktatóközpont weboldalán. A könyvre egyébként a leghíresebb és legnagyobb globális online könyvértékesítő vállalat, az Amazon.com is ráharapott: 3 hónap múlva kezdi meg a Small Business Server 2003 című könyv angol nyelvű változatának nemzetközi értékesítését.

Kulcsszavak: könyv szerverszoft

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50