Új részletek az Intel Yonah laptop-processzoráról

Milkovits Gábor, 2005. június 5. 09:53
Egy sajtótájékoztatón Mooly Eden, az Intel noteszgép-alkalmazásokért felelős alelnöke új részleteket hozott nyilvánosságra a gyártó jövőre megjelenő 65 nm-es mobil lapkájával, a „Yonah”-val kapcsolatban.
A Yonah fő verziója amellett, hogy 90 helyett 65 nm-es eljárással készül, két processzormagos is lesz, ami Eden szerint eddig elképzelhetetlen módon meg fogja növelni teljesítményét. Ehhez hozzájárul az a technikai újítás is, hogy a két mag közösen, azaz adott esetben felváltva, egy beépített buszon keresztül tudja felhasználni a 2 MB memóriát, ellentétben a jelenlegi kétmagos lapkákkal, amelyeknél a magokhoz külön-külön tartozik 1-1 MB memória. A Yonah-nak lesz egy olcsóbb laptopokba szánt egymagos változata is, a 64-bites modellre ugyanakkor egy darabig még várni kell. Eden szerint ez szándékos, ugyanis az Intel álláspontja szerint még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy a noteszgépek esetében erre komoly igény legyen. A rivális AMD, akárcsak az asztali PC-lapkák esetében, időben itt is jóval megelőzte az Intelt ebben a tekintetben, ám kérdés, hogy ez mennyi valódi előnnyel jár, hiszen az igazi felvevőpiac csak a Longhorn 2007-ben esedékes megjelenése után fog kialakulni, addigra pedig valószínűleg az Intel is kihozza saját 64-bites noteszgép-processzorát.

Eden elmondta, hogy a Yonah másik nagy előnye az energiatakarékosság: az új lapkával ellátott noteszgépek várhatóan 31%-kal kisebbek lehetnek a mostaniaknál. Az Intel 2008-ra el szeretné érni, hogy a processzoraival működő hordozható PC-k egy feltöltéssel legalább 8 óráig tudjanak üzemelni. A Yonah a mostani Pentium M-nél több, 140 millió helyett 151,6 millió tranzisztort fog tartalmazni, a 65 nm-es technológia jóvoltából mégis kisebb lesz annál, ami egyúttal azt is jelenti, hogy gyártási költségei is jóval alacsonyabbak lesznek. A processzor egy szintén új, „Calistoga” kódnevű lapkakészlettel, és egy „Golan” elnevezésű WiFi chippel együtt kerül majd forgalomba, amelynek későbbi változatai a kétszer gyorsabb és nagyobb hatósugarú 802.11n MIMO, illetve 2007-től a Wimax technológiát is támogatni fogják.
Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50