Biztonsági félelmek miatt visszaesés várható az elektronikus kereskedelemben

Milkovits Gábor, 2005. június 26. 11:45
A Gartner piackutató legújabb felmérésének tükrében kénytelen volt jelentősen lefelé módosítani az e-kereskedelem jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését.
A cég korábban 15%-os növekedést jósolt a szektorban 2006-ra, most azonban már csak 1-3%-ra számít. Ennek oka az, hogy a legújabb a tárgyban elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek 42%-a jövőre csökkenteni szeretné pénzmozgással járó internetes tevékenységét. Harmaduk biztonsági okokból már most kevesebbet vásárol interneten, mint egyébként szándékozna, több mint 25% pedig korlátozza az online banki szolgáltatások használatát. 4% teljesen felhagyott az elektronikus banki ügyletekkel, 14% pedig abbahagyta számláinak interneten történő kiegyenlítését. A félelmek okozói egyértelműen az egyre szaporodó adatlopási ügyek, kezdve a "phishingtől" egészen a banki adatbázisok feltöréséből adódó több millió hitelkártyaadat megszerzéséig. A Gartner felmérése alapján a megkérdezettek több mint fele kapott már phishing e-mailt.

Szakemberek egyelőre nem teljesen értenek egyet a megoldást illetően: vannak, akik a banki és kereskedelmi szolgáltatásokat kiszolgáló rendszereket szeretnék biztonságosabbá tenni, míg mások inkább az internetes protokollok minél hamarabbi megújítását sürgetik. Egy tavaly készített jelentés például a TCP protokoll 5-10 éven belül történő cseréjét javasolja - azonban ha ez ennyi időn belül sikerülne is, az még mindig nem oldaná meg a most, rövid távon jelentkező gondokat.
Kulcsszavak: e-business

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50