Spy Sweeper Enterprise: Négy közül ismét első

forrás Prim Online, 2005. július 12. 10:58
A tökéletes kémprogram-elhárító minden kémprogramot felfed, megtalálja a hozzá tartozó valamennyi állományt és registry-bejegyzést és biztonságosan eltávolítja valamennyit. Intézményi vagy vállalati környezetben az ideális eszköz természetesen központi menedzsmenttel rendelkezik, amelyen keresztül a rendszergazdák könnyen megtisztíthatják a fertőzött munkaállomásokat. A jó kémprogram-elhárítót egyszerű telepíteni és kényelmesen frissíthető kémdefiníciós adatbázisa. A helyzetjelentések gyors és pontos képet adnak arról, hogy a kémprogramok milyen mértékben fertőzték meg vagy próbálták megfertőzni a hálózatot, aztán tetszés szerint karanténba helyezhetők vagy törölhetők a talált behatolók.
Az 1986 óta informatikával foglalkozó Network World a vállalati informatikai beszerzők dolgát kívánja megkönnyíteni a piacon hozzáférhető megoldások tesztelésével és értékelésével. A közelmúltban a kémprogram-elhárító szoftvereket vették sorra. Az amerikai Alabama államban levő tesztlaborban a következő termékeket vetették vizsgálat alá: Webroot Spy Sweeper Enterprise, InterMute SpySubtract Pro, Tech Assist Omniquad AntiSpy Enterprise és PepiMK SpyBot - Search & Destroy.

A vizsgált termékek közül a Spy Sweeper Enterprise-t találták a legkiválóbbnak, mely így elnyerte a Network World által adományozott Clear Choice díjat. Ez a megoldás tartalmazta a legtöbb kémdefiníciót adatbáziásban, tökéletesen irányítható volt a központi menedzsment felületen keresztül, gyorsan és a többi alkalmazást nem zavarva futtatta le a keresést, kezelőfelülete áttekinthető, csakúgy, mint az állapotjelentések. Az ún. vakriasztások esetében is a Spy Sweeper Enterprise vitte el a pálmát, hiszen egyetlen téves riasztást sem produkált.

A Spy Sweeper Enterprise nem csupán keresőmotorjának gyorsasága miatt érdemelte ki a Clear Choice díjat. (Ezért mellesleg a szintén amerikai PC Magazine a Best of Year 2005 elismeréssel jutalmazta). Mivel igen kicsi sávszélességet foglal le a hálózaton, s mivel több szerveren is futtatható egyidejűleg, ezért erőforrás-kihasználása nagyon jó. Alig 4 perc alatt futtatta le a háttérben az ellenőrzéseket és nem zavarta a kliensek egyéb funkcióinak működését.

A teszt idején a Spy Sweeper Enterprise adatbázisa 35 600 kémdefiníciót tartalmazott, mely azóta köszönhetően a Webroot proaktív kémprogram analizáló programjának a Phileas-nak, 96.000-re hízott. Az Omniquad AntiSpy Enterprise 10 000-et, csakúgy, mint az ingyenes SpyBot Search & Destroy, míg a SpySubtract Pro mintegy 31 000 kémdefinícióval rendelkezett. A Spy Sweeper Enterprise új 2.5-ös verziójának megjelenése július második felében várható.

A teszt


A Network World tesztelői 20 különféle kémprogramot gyűjtöttek össze az internetről az azokat terjesztő weboldalak forráskódjával együtt. A tényleges tesztelést egy, a világhálótól elszigetelt hálózaton végezték. A tesztkörnyezet 10 munkaállomásból állt, melyek Windows NT/98/2000/ME/XP, Red Hat Linux és Macintosh System 8 operációs rendszereket futtattak. Ezek mellett azonban szerver operációs rendszerek is üzemeltek a teszthálózaton: Microsoft Internet Information Server, Netscape Enterprise Server és Apache webszerverek, Microsoft Windows 2000 Advanced Server és NetWare fájlszerverek, Microsoft Exchange és Sendmail levelezőszerverek, valamint három adatbázis szerver: Oracle 8i, Sybase Adaptive Server és egy Microsoft SQL Server.

A kémprogram-eltávolítók valamennyi lényegi tulajdonságát tesztelésnek vetették alá: a kémprogramok felismerésének és eltávolításának hatékonysága, a keresés gyorsasága és erőforrásigénye, valamint a vakriasztások száma. Megvizsgálták a frissítések gyakoriságát és alaposságát, továbbá azt is, mennyire egyszerű azok kiosztása a hálózati munkaállomásokra. A tesztlaborban áttekintették azt is, könnyen telepíthető-e a kliensekre az adott kémprogram-elhárító a központi menedzsment segítségével, majd pedig, hogy felhasználóbarát-e a kezelőfelület. A státuszjelentések áttekinthetősége és informativitása is vizsgált szempont volt.
Kulcsszavak: Nollex vírus security Webroot

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50