Egymagos Pentium M "Yonah" processzort is fog gyártani az Intel

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 29. 18:49
Az Intel fejlesztői konferenciáján Steve Smith hivatalosan megerősítette azt a néhány hónappal ezelőtt napvilágot látott hírt, hogy a „Yonah” kódnevű következő generációs Pentium M processzornak a fő kétmagos változat mellet egymagos verziója is lesz.
A konferencián megjelent piaci elemzők közül előzőleg többen is úgy vélekedtek, hogy az Intel esetlegesen túlzásba vitt kétmagos processzorokra koncentráló stratégiája a vékonyabb pénztárcájúakat az AMD-hez való átpártolásra ösztönözheti. Smith ezzel szemben igyekezett megnyugtatni a jelen lévőket és mindenki mást is, amikor bejelentette, hogy az olcsóbb noteszgépekhez a Yonah egymagos változatát is gyártani és forgalmazni fogja a cég. A 65 nm-es eljárással készülő új noteszgép-lapka kétmagos verziója egyébként jövő januárban jelenik majd meg a Centrino platformú laptopokban, illetve a konferencián bejelentett VIIV márkanevű multimédiás házi PC-kben. Az egymagos változat ennél valamivel később, de még 2006 júniusa előtt forgalomba kerül.

Szakértők valószínűsítik, hogy az Intel az összes Yonah lapkát először kétmagosként fogja gyártani, majd pedig az arra kiszemelteket szétválasztja és két külön-külön egymagos processzorrá alakítja. A cég hasonlóan járt el a Celeron lapkák esetében, mint ahogy az AMD is kihasználta ezt a gyártást leegyszerűsítő lehetőséget a kétmagos Athlon-oknál. Ilyenkor ráadásul arra is lehetőség nyílik, hogy az olyan processzoroknál, ahol az egyik mag sérült, a másikat még mindig felhasználják az egymagos termékben.
Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50