Új SanDisk flashmemória eszközök

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 28. 19:17
A SanDisk két nagy jelentőségű újdonságot mutatott be a San Francisco-i „CTIA Wireless” kiállításon: a DRM szoftverrel ellátott TrustedFlash SD kártyát, valamint a kisméretű merevlemezes meghajtók versenytársául szánt iNAND eszközt.
A novembertől forgalomba kerülő új SD kártyák a TrustedFlash technológia segítségével önmagukban biztosítják a különféle médiatartalmak digitális szerzői jogvédelmét (DRM), így a rájuk letöltött jogtiszta zeneszámok és mozgóképek bármilyen SD csatlakozóval és médialejátszó szoftverrel ellátott készüléken lejátszhatók lesznek. Jelenleg a hordozható eszközökre vannak telepítve a különböző DRM szoftverek, ami jelentősen korlátozza a felhasználók szabadságát: az iTunes zeneáruházból letöltött zeneszámok például kizárólag az iPod lejátszókon hallgathatók. Az első 256 MB-os TrustedFlash SD kártya novemberben jelenik meg 40 dolláros áron olyan formában, hogy előre rátöltve rajta lesz a Rolling Stones „A Bigger Bang” című új albuma. A Yahoo Music már bejelentette, hogy ügyfelei használhatják majd a „Groovi” márkanéven a későbbiekben forgalomba kerülő új SanDisk TrustedFlash SD kártyákat a zeneáruházból letöltött dalok különböző hordozható eszközökön történő lejátszására. A Samsung Electronics következő generációs, SD kártyacsatlakozóval felszerelt mobiltelefonjai szintén támogatni fogják a Groovi kártyákat.

A másik újdonság, az iNAND elnevezésű nagysebességű integrált NAND flashmemória eszköz a hordozható készülékekben használatos kisméretű merevlemezes meghajtók jövőbeni kiváltására hivatott. A 4 GB-os modell az azonos kapacitású HDD eszközökkel összehasonlítva jóval kisebb, könnyebb és energiatakarékosabb, emellett pedig a fizikai behatásokkal és a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben is jóval ellenállóbb. Az iNAND ráadásul fel van szerelve az új SD kártyáknál alkalmazott TrustedFlash DRM technológiával is. Az első ilyen eszközök októberben már kaphatóak lesznek, míg a teljes, 256 MB-tól 2 GB-ig terjedő termékskála megjelenése jövő márciusra várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50