Szoftverfrissítéssel védekezik a Sony a PSP-hackerek ellen

Kiss Ádám Zoltán, 2005. október 2. 09:36
A PSP megjelenése óta állóháború alakult ki a Sony s a szoftverfeltörők között, a cég most a firmware alapprogram frissítésével kíván védekezni.
A hackerek célja a hordozható PlayStation kódjának feltörése, mivel ezek után bármilyen szoftvert futtathatnak a berendezésen. Erre kiváló lehetőséget kínált egy nemrég felfedezett hiba, melynek javítását most több más frissítéssel együtt elhelyezték az új szoftverben. A kis hordozható berendezés a játékok futtatásához szükséges feldolgozó- és memóriakapcitása miatt alkalmas sok egyedi szoftver futtatására is. A Sony azonban kifejezetten ellenzi ezt, tehát nem csupán feltört játékokról van szó, hanem egyéni felhasználók által a PSP-re írt szoftverekről, ám a Sony szerint a berendezés "nem erre készült". Az amerikai szórakoztató részleg szóvivője szerint ezt a kérdést a következő átfogó rendszerprogramban fogják orvosolni. Az eset érdekessége, hogy a kívülről bejuttatott alkalmazások jellemzően PDF fájlok olvasására való kis alkalmazások, vagy FTP kliensek, tehát csupa olyan dolog, amit a Sony nem tett be az egyébként erre gond nélkül képes PSP-be, olyan alkalmazást, mely szándékosan kárt okozna a felhasználóknak, eddig még nem jelentettek.

A Sony theát saját, legális géppel rendelkező felhasználói elől is igyekszik elzárni a gépet, ami érthető módon igen csípi az igen összetartó, és számos lelkes programbarkácsolót sorai közt tudó PlayStation tábort. A cég legutoljára augusztusban emelte a szoftver verzióját 2.0-ra, befoltozva az addig ismert kiskapukat, ám ezzel csak azt érte el, hogy a lecsengőben levő feltörési láz hirtelen új lendületet kapott. A vállalat ugyanakkor kijelentette, hogy nem szándékozik egyedi felhasználók után nyomozni, nem gyári szoftver nyomai a PSP-n azonban a gyári garancia azonnali megszűnését jelenti.
Kulcsszavak: konzol Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50