Az utómunka-stúdióból lopták el a Star Wars kópiát

forrás Prim Online, 2005. október 4. 20:11
Nyolc amerikai férfit találtak bűnösnek a Star Wars harmadik részének engedély nélküli lemásolásával és terjesztésével. A Sithek bosszúját egy kaliforniai férfi lopta el az utómunkastúdióból, és adta tovább egy személynek, aki aztán feltöltötte az internetre.
A már májusban kirobbanó botrányt több hónapnyi nyomozás követte, melynek során 8 ember nyomára bukkantak. Kiderült az is, hogy a legelső kópiát attól a kaliforniai cégtől lopták el, akik a filmen utómunkálatokat végeztek. Ezt a kópiát újságírói tesztvetítésre szánták, hogy a kritikusok időben, még a premier előtt alkothassanak véleményt a filmről.

A tesztlemezt a cég egyik dolgozója, a 28 éves Albert Valente lopta el és adta tovább egy másik férfinak, a 36 éves Marc Hoaglinnak, aki május 18-án felrakta az internetre, pont egy nappal a világpremier előtt. Ezáltal mindenki számára elérhetővé vált a Star Wars legfrissebb epizódja. A nyomozók feltételezik, hogy több tízezren töltötték le az internetről A Sithek bosszúja kalózmásolatát.

További hat másik embert azért vádolnak, mert lemásolták és továbbadták a kalózpéldányokat. Ők akár egy év börtönbüntetést is kaphatnak illegális terjesztés vétsége miatt. Valentét a szerzői jogok megsértése miatt állították bíróság elé, Hoaglint pedig 3 évre is börtönbe zárhatják, amiért feltöltötte a netre a harmadik epizódot.
Az ügyben októberben hoznak döntést a bíróságon, ahol mind a nyolcan kötelesek megjelenni.

Kálmán András, az ASVA igazgató az esettel kapcsolatban elmondta: „A filmkészítők régóta tudják, hogy a filmeket már az utómunka vagy a szinkronizálás során ellopják a stúdiókból. Ezzel hatalmas károkat okozva a filmiparnak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez azonban NEM Hollywood problémája. A népszerű Nyócker című animációs film is a filmkalózoknak „köszönheti” azt, hogy nem tudta kitermelni az előállítás hitellel támogatott költségeit. A filmet azonnal feltöltötték az internetre, így már senki sem akarta megnézni a moziban.”

Amerikában egy átlagos film készítése és piacra dobásának költsége 98 millió dollár, ez az összeg Magyarországon 200 millió forint. Az amerikai BitTorrent fájlcserélő hálózat látogatottsága átlagosan 2,5 millió naponta, a legnépszerűbb magyar fájlcserélő hálózatnak napi 50-60 ezer felhasználója van. Becslések szerint minden 6. magyar fiatal töltött már le filmet/zenét fájlcserélő hálózatokról.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50