Szabad szoftverrel és Linux-al foglalkozó hazai cégek adatbázisa

forrás Prim Online, 2005. november 8. 13:19
A Szabad Szoftver Intézet célja, hogy létrehozzon egy olyan átfogó adatbázist, mely nyilvántartja a magyarországi szabad szoftverrel és Linux-szal aktívan foglalkozó vállalkozásokat. Az adatbázisban többféle szempont szerint lehet majd keresni, így az adatbázisba bekerült cégek elsősorban tevékenységi körük jellemzői alapján válnak elérhetővé az érdeklődők számára.
A szabad szoftverek magyarországi elterjedését még jelentős mértékben hátráltatják olyan elképzelések, melyek szerint hiányzik mögülük a megfelelő szakember háttér és gazdasági erő. Szerencsére mára úgy a magánfelhasználók körében, mint a nagy állami intézményeken belül, egyre többen használnak szabad szoftvereket, és fedezik fel azok előnyeit. Az egyre növekvő létszámú fejlesztő csapatok munkája lehetővé teszi, hogy a szabad szoftvereket biztonságosan, megbízható támogatás mellett használják az oktatásban, az egészségügyben és a kormányzati szférában egyaránt. A szabad szoftverek érvényesüléséhez elengedhetetlen, hogy azok a cégek, vállalkozások, amelyek ezek fejlesztésével, oktatásával, használatával foglalkoznak összefogjanak, és így együttesen nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

Az adatbázisban szereplő szabad szoftveres cégek képesek felmutatni a szükséges erőt, és tudást, hogy eltöröljék azokat a régi, rossz beidegződéseket, amelyek akadályozták a szabad szoftverek bekerülését a nagy, kormányzati projektekbe.

A Szabad Szoftver Intézet KHT. elsődleges célja a szabad szoftverek használatának népszerűsítése, terjesztése és oktatása, de aktívan részt kíván venni a szabad szoftvereket létrehozó, vagy azon alapuló projektek kialakításában és támogatásában is. Az Intézet célja olyan szakmai háttérként (kompetencia központként) működni, mely a szabad szoftver felhasználóknak bizonyos szoftverekhez biztosítani képes a szakértelmet, a magyar dokumentációt és a technikai támogatást.

Az adatbázisba a linken található adminisztrációs lap kitöltésével regisztrálhatnak.

http://www.szszi.hu/projektek/cegfelmeres_adatlap.rtf

Felmerülő kérdésekkel forduljanak Lengyel Flóra referenshez
(e-mail: lengyel.flora@szszi.hu, tel.: a 20/263-0832).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50