A Sun bejelentette a Niagara hivatalos nevét

Széll Zoltán, 2005. november 15. 08:13
A Sun Microsystems bejelentette a legújabb mikroprocesszor, a „Niagara” kódnevű lapka hivatalos kereskedelmi nevét. A Niagara lapka a jövőben ’UltraSPARC T1’ névre „hallgat”.
A nagy teljesítményű, többmagos új lapka a legkevesebb energiát igényli, a ma kapható szerverprocesszorok között. A Sun még ebben a negyedévben megkezdi az UltraSPARC T1 alapú rendszerek szállítását. Az új rendszerek hivatalos bejelentésére December 6-án New Yorkban kerül sor. Az 1,2GHz-es UltraSPARC T1 lapka energia-felvétele kevesebb, mint 75W (72W). Ez jóval kevesebb, mint a kétmagos Intel Xeon lapka energia-igénye (135W) és a szintén kétmagos AMD Opteron lapkáé (95W).

A T1 lapka nyolc független adat-feldolgozó gépet tartalmaz, amelyeket magnak hívnak. Minden egyes mag egyidejűleg négy utasítássorozatot képes végrehajtani. Ezeket az utasítássorozatokat szálnak nevezik. Ezt a megoldást a SUN ’CoolThread’-eknek hívja. A lapka többmagos, többszálú közelítéssel több feladatot képes megoldani egyidejűleg. A nagyobb munkák nagyobb egyszálú teljesítményt igényelnek. A Sun ezért a T1 nagyobb teljesítményű változatának bevezetését tervezi, amelynek kódneve ’Rock’ és 2008-ban lesz kapható.

A Sun a UNIX-szerver piac minél nagyobb részét szeretné megszerezni. Ezért tovább folytatják a mikroprocesszorok fejlesztését. A vállalat már fejleszti az UltraSPARC T1 lapka utódját, melynek neve ’Niagara II’. Az új UltraSPARC T1 alapú rendszerek kiegészítik az x86 alapú Galaxy sorozatot. Az x86 alapú gépek Windows és Linux, továbbá Solaris operációs rendszer felügyelete alatt futnak, míg az UltraSPARC alapú szerver család tagjai csak az utóbbit támogatják.

Bár a Niagara (UltraSPARC T1) nyolc magos, a Sun négy- és hat maggal is szállítja. Ezek is nyolcmagos lapkák, de nem mindegyik mag dolgozik. A nem működő magok tartalékok és csak akkor kezdenek el dolgozni, amikor valamelyik működő mag meghibásodik, egyébként le vannak tiltva. A Sun két UltraSPARC T1 alapú rendszer kibocsátását tervezi. Az egyik az 1U (43mm) magas rack fiókba szerelt ’Erie’, a másik a 2U (86mm) magas fiókban kapható ’Ontario’ modell.

Kulcsszavak: szerver processzor Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50